Skip to content
Babka bezglutenowa
Babka bezglutenowa

Bezglutenowa babka z czekoladową warstwą. Do jej przygotowania wystarczą trzy podstawowe rodzaje mąk: ryżowa, ziemniaczana i z tapioki.

Idealnie puszysta, delikatnie wilgotna, z lekką waniliową nutą.

Babka bezglutenowa
Czas przygotowania:
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 75 g mąki ryżowej + 1 łyżka mąki ryżowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g skrobi z tapioki
  • 60 g ksylitolu*
  • 70 ml wody gazowanej
  • 60 ml oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie

  1. Przesiej i wymieszaj ze sobą w jednej misce: mąkę ryżową (1 łyżkę zostaw na później), ziemniaczaną, skrobię z tapioki i proszek do pieczenia.
  2. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj na gładką masę z ksylitolem i olejem kokosowym. Dodaj ją do mieszanki mąk, wraz z ekstraktem i wodą, a następnie zmiksuj.
  3. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Używając szpatułki delikatnie wymieszaj z przygotowaną wcześniej masą.
  4. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj łyżkę mąki ryżowej, do drugiej łyżkę kakao. Dokładnie wymieszaj każdą z nich.
  5. Formę na ciasto (8×15 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Do formy wylej masę kakaową, a następnie warstwę białą.
  6. Piecz w temperaturze 170°C przez około 45-50 minut (do suchego patyczka).

Uwagi

Ksylitol możesz zastąpić dowolnym słodzikiem, polecam zwłaszcza erytrytol i cukier kokosowy.

Makroskładniki na 100g

Kalorie: kcal
Węglowodany: g
Białko: g
Tłuszcz: g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: