Babka bezglutenowa

Bezglutenowa babka z czekoladową warstwą. Do jej przygotowania wystarczą trzy podstawowe rodzaje mąk: ryżowa, ziemniaczana i z tapioki.
Idealnie puszysta, delikatnie wilgotna, z lekką waniliową nutą.
Babka bezglutenowa
Czas przygotowania:
Ilość porcji: 8
Składniki
- 75 g mąki ryżowej + 1 łyżka mąki ryżowej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 10 g skrobi z tapioki
- 60 g ksylitolu*
- 70 ml wody gazowanej
- 60 ml oleju kokosowego
- 2 jajka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie
- Przesiej i wymieszaj ze sobą w jednej misce: mąkę ryżową (1 łyżkę zostaw na później), ziemniaczaną, skrobię z tapioki i proszek do pieczenia.
- Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj na gładką masę z ksylitolem i olejem kokosowym. Dodaj ją do mieszanki mąk, wraz z ekstraktem i wodą, a następnie zmiksuj.
- Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Używając szpatułki delikatnie wymieszaj z przygotowaną wcześniej masą.
- Masę podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj łyżkę mąki ryżowej, do drugiej łyżkę kakao. Dokładnie wymieszaj każdą z nich.
- Formę na ciasto (8×15 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Do formy wylej masę kakaową, a następnie warstwę białą.
- Piecz w temperaturze 170°C przez około 45-50 minut (do suchego patyczka).
Uwagi
Ksylitol możesz zastąpić dowolnym słodzikiem, polecam zwłaszcza erytrytol i cukier kokosowy.
Makroskładniki na 100g
Kalorie: kcal
Węglowodany: g
Białko: g
Tłuszcz: g
Wypróbowałeś już któryś przepis?
Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko
Może Ci zasmakować…
Skomentuj
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

CZEŚĆ!
Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!