
Podkreślałam nie raz, że uwielbiam wszystko co kokosowe! Więc łatwo możesz sobie wyobrazić, jaka była moja radość, gdy całkiem przypadkiem znalazłam w moim zeszycie zapomniany przepis na domowe, słodkie, intensywnie kokosowe batoniki oblane gorzką czekoladą.
Smakują niczym prawdziwe Bounty! Z tą różnicą, że domowej roboty batoniki nie zawierają białego cukru, są zdrowe i możesz się nimi zajadać z czystym sumieniem bez końca! No dobra, może z tym ostatnim przesadziłam – umiar zawsze się przyda, ha!
Domowe kokosowe batoniki Bounty:
⇒ bez białego cukru, bez glutenu, bez pieczenia, LCHF
Dajcie znać, jak smakują w poniższej wersji.
Składniki
- 230 g wiórków kokosowych
- 40 ml mleka kokosowego
- 30 ml oleju kokosowego nierafinowanego
- 15 g odżywki białkowej o smaku waniliowym*
- szczypta soli
- 1 łyżka erytrytolu (lub innego słodzika)*
- 130 g gorzkiej czekolady
- 1,5-2 łyżki oleju kokosowego
Wykonanie
- Zmiksować wszystkie składniki razem do uzyskania jednolitej masy.
- Masę włożyć równo do prostokątnej foremki (24 x 10 cm) wyłożonej folią spożywczą.
- Wstawić do zamrażarki na ok. 30 minut. Po schłodzeniu pokroić na 8 równych kawałków. W międzyczasie przygotować polewę czekoladową.
- Polewa czekoladowa: Rozpuścić czekoladę w garnuszku. Po rozpuszczeniu zdjąć z ognia, dodać olej kokosowy i wymieszać.
- Batoniki oblać polewą i wstawić do lodówki, aż czekolada zastygnie. Trzymać w lodówce.
Uwagi
- Zamiast odżywki białkowej możesz dodać do masy odrobinę ekstraktu waniliowego dla smaku i więcej słodzika.
- Erytrytol możesz zastąpić dowolnym słodzikiem (polecam zwłaszcza ksylitol i cukier kokosowy)
- Jeśli chcesz by Twoje batoniki były bardziej słodkie – dodaj więcej słodzika
Makroskładniki na 100g
Wypróbowałeś już któryś przepis?
Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko
Może Ci zasmakować…
Skomentuj

CZEŚĆ!
Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!