Skip to content
Batony Snickers
Batony Snickers

Dziś zapraszam Was na rewelacyjny i prosty przepis na domowe batony Snickers w nieco zdrowszej wersji, i w dodatku bez pieczenia! 🙂

Wegańskie, bezglutenowe i bez dodatku białego cukru. Batoniki składają się z warstwy nugatowej na bazie orzechów nerkowca oraz masy karmelowo-daktylowej, a całość oblana jest polewą czekoladową.

Batony Snickers
Czas przygotowania: 45 minut + 2 godziny chłodzenia
Ilość porcji: 12

Składniki

Masa nugatowa
  • 150 g nerkowców
  • 60 ml śmietanki kokosowej*
  • 40 g ksylitolu*
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 30 g mąki kokosowej
Masa karmelowa
  • 160 g daktyli
  • 20 g masła macadamia* (lub innego masła orzechowego)
  • 40 ml oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • 150 g nerkowców*
Polewa czekoladowa
  • 200 g gorzkiej czekolady

Wykonanie

  1. Masa nugatowa: przed przygotowaniem batonów, nerkowce (tylko te na masę nugatową) zalej ciepłą wodą i odstaw na 1-2 godziny, aż orzechy zmiękną. Po tym czasie nerkowce odsącz, wrzuć je do blendera, dodaj olej kokosowy, śmietankę kokosową i zmiksuj na gładką masę. Dodaj mąkę kokosową i zmiksuj ponownie.
  2. Gdy masa nugatowa jest gotowa, przełóż ją do formy 20×20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki.
  3. Masa karmelowa: daktyle namocz wcześniej w ciepłej wodzie, aż zmiękną. Odsącz z nadmiaru wody, wrzuć daktyle do blendera, dodaj masło orzechowe, olej kokosowy, szczyptę soli i zmiksuj. Masę daktylową przełóż do miski, wrzuć do niej jeszcze nerkowce i wymieszaj. Gotową masę z orzechami przełóż na przygotowany wcześniej spód i wyrównaj. Wstaw do lodówki na 1-2 godziny, lub do zamrażarki na ok. 30 minut.
  4. Gdy masa karmelowa będzie już zwarta, pokrój ją na równej wielkości batony (wychodzi ok. 8-12 sztuk, zależnie od wielkości).
  5. Polewa czekoladowa: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Pokrojone batony oblej polewą czekoladową.
  6. Batony wstaw do lodówki, aż polewa stężeje.

Uwagi

  • Śmietanka kokosowa, czyli stała część po schłodzeniu mleka kokosowego.
  • Ksylitol możesz zastąpić dowolnym słodzikiem.
  • Używam masła z orzechów macadamia, ale sprawdzi się każdy rodzaj masła orzechowego.
  • Nerkowce do masy karmelowej, możesz zastąpić dowolnymi, ulubionymi orzechami.

Makroskładniki na 100g

Kalorie: 478,3 kcal
Węglowodany: 41,3g
Białko: 8,3g
Tłuszcz: 35,5g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: