Skip to content
Brownie z tiramisu
Brownie z tiramisu

Dzisiejszy przepis to połączenie dwóch smacznych ciast, z których powstał jeszcze lepszy deser! Wybór padł na mocno czekoladowe brownie w towarzystwie słodkiego kremu tiramisu - z lekką nutą likieru Amaretto, oprószone kakao, z dodatkiem truskawek - czego chcieć więcej? ;)

Obie warstwy deseru komponują się ze sobą idealnie, więc jestem pewna, że takie ciasto zasmakuje praktycznie wszystkim! Poza tym, jest naprawdę proste w przygotowaniu!

Oczywiście przepis przygotowałam w zdrowej wersji - bez glutenu, bez laktozy i bez dodatku cukru. Do przygotowania warstwy tiramisu użyłam mascarpone bez laktozy.

Brownie z tiramisu
Czas przygotowania:
Ilość porcji: 9

Składniki

Brownie:

  • 250 g fasoli czerwonej z puszki (odsączonej) 
  • 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 120 ml syropu daktylowego* 
  • 90 ml mleka kokosowego*
  • 30 ml oleju kokosowego (płynny)
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 40 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Tiramisu:

  • 20 ml amaretto*
  • 250 g mascarpone bez laktozy
  • 35 g erytrytolu
  • 30 ml mleka kokosowego*
  • 2 żółtka

Dodatkowo:

  • kakao
  • kilka truskawek

Wykonanie

  1. Brownie: Wszystkie składniki wrzuć do miski (lub blendera) i zmiksuj. W razie potrzeby dodaj więcej syropu daktylowego dla słodyczy.
  2. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (20x20 cm).
  3. Piecz w 180°C przez 20-25 minut.
  4. Odstaw do ostygnięcia.
  5. Krem tiramisu: Mleko kokosowe przelej do garnuszka, dodaj do niego erytrytol i doprowadź do wrzenia na niewielkim ogniu. Mieszaj od czasu do czasu.
  6. Żółtka jaj ubij w mikserze, stopniowo dodawaj gorący jeszcze syrop powstały z mleka i erytrytolu. Następnie partiami dodawaj serek mascarpone, miksując na niewielkich obrotach, do połączenia składników. Na sam koniec do masy dodaj amaretto i zmiksuj całość do połączenia.
  7. Krem tiramisu przełóż na ostygnięte już ciasto brownie, wyrównaj szpatułką. Wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc), żeby masa zastygła.
  8. Przed podaniem wierzch ciasta obsyp kakao i ozdób truskawkami przekrojonymi w połówki. Ciasto przechowuj w lodówce.

Uwagi

  • W wersji bez alkoholu - amaretto możesz zastąpić olejkiem migdałowym.
  • Syrop daktylowy możesz zastąpić np. miodem
  • Zamiast mleka kokosowego możesz użyć dowolnego rodzaju mleka, polecam np. migdałowe.

Makroskładniki na 100g

Kalorie: kcal
Węglowodany: g
Białko: g
Tłuszcz: g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: