Skip to content
Brownie
Brownie

Czas na klasykę, czas na Brownie! Mocno czekoladowe, słodkie, wilgotne, pachnące, rozpływające się w ustach. Brownie w takim wydaniu przypadnie każdemu wielbicielowi czekolady 🙂

Smacznie i zdrowo – bez glutenu i bez dodatku białego cukru.

Brownie
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji: 9

Składniki

  • 160 g masła
  • 160 g gorzkiej czekolady
  • 40 g mąki ryżowej
  • 30 g skrobi z tapioki*
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 70 g ksylitolu*
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
Dodatkowo
  • ok. 30 g posiekanej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Wykonanie

  1. Masło razem z czekoladą rozpuść podgrzewając w garnuszku na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Odstaw na chwilę do ostygnięcia.
  2. W misce wymieszaj składniki suche: mąkę ryżową ze skrobią z tapioki, skrobią ziemniaczaną i solą.
  3. W osobnej miseczce zmiksuj jajka ze słodzikiem. Dodaj do nich roztopioną czekoladę, zmiksuj do połączenia. Następnie dodaj mąkę i zmiksuj ponownie.
  4. Przygotuj formę 18×18 cm. Spód i i boki wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Gotową czekoladową masę przełóż do formy i wyrównaj. Wierzch ciasta obsyp posiekaną drobno czekoladą.
  5. Piecz w temperaturze 170°C przez 22-25 minut.
  6. Przed pokrojeniem ciasto odstaw do przestygnięcia na około 20 minut.

Uwagi

  • Ksylitol możesz zastąpić dowolnym słodzikiem sypkim.
  • Zamiast skrobi z tapioki możesz użyć skrobi ziemniaczanej i kukurydzianej.

Makroskładniki na 100g

Kalorie: kcal
Węglowodany: g
Białko: g
Tłuszcz: g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: