Skip to content
Chlebek bananowy
Chlebek bananowy

Znakomity na śniadanie, jak i do kawy – słodki i smaczny chlebek bananowy z cynamonową nutą, który zasmakuje tym starszym, jak i młodszym. Delikatny, wilgotny, smakuje znakomicie z konfiturą jak i bez dodatków 🙂

Sprawdź ten wyjątkowo prosty przepis na zdrowe i fit ciasto bananowe, bez dodatku cukru.

Chlebek bananowy
Czas przygotowania:
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 4 dojrzałe banany
  • 80 g mąki kokosowej
  • 4 jajka
  • 40 g erytrytolu*
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Wykonanie

  1. Banany rozdrobnij widelcem. Dodaj do nich pozostałe składniki i zmiksuj do połączenia gładkiej masy, bez grudek.
  2. Formę o wymiarach 24×10 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż równomiernie do formy.
  3. Piecz w temperaturze 180°C przez 40-45 minut. Odstaw do ostygnięcia.

Uwagi

Erytrytol możesz zastąpić dowolnym słodzikiem sypkim, polecam przede wszystkim ksylitol i cukier kokosowy.

Makroskładniki na 100g

Kalorie: 134,9 kcal
Węglowodany: 25,5g
Białko: 5,0g
Tłuszcz: 4,1g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: