Skip to content
Ciasteczka kruche
Ciasteczka kruche

Prosty i błyskawiczny sposób na kruche wykrawane ciasteczka bezglutenowe w trzech wariantach smakowych – waniliowym, zielonej herbaty matcha oraz kakaowym.

Ciasteczka są kruche, jednak nie sypią się, jak to często bywa z bezglutenowym ciastem kruchym. A to dzięki odpowiedniej proporcji zastosowanych mąk – migdałowej, ryżowej oraz skrobi kukurydzianej.

Przechowywane w suchym i szczelnym pojemniczku, będą smaczne nawet po 5-6 dniach. Można je śmiało przechowywać do tygodnia.

Ciasteczka kruche
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 8

Składniki

Ciasteczka waniliowe
  • 60 g mąki migdałowej
  • 30 g mąki ryżowej
  • 35 g skrobi kukurydzianej
  • 30 g zimnego masła
  • 30 g miodu*
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
Ciasteczka o smaku zielonej herbaty
  • 60 g mąki migdałowej
  • 30 g mąki ryżowej
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 30 g zimnego masła
  • 30 g miodu*
  • 2 łyżeczki proszku matcha Green Tea
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
Ciasteczka kakaowe
  • 60 g mąki migdałowej
  • 30 g mąki ryżowej
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 30 g zimnego masła
  • 30 g miodu*
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Wykonanie

Ciasteczka waniliowe

  1. W misce wymieszaj składniki suche: mąkę migdałową, mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą i sól.
  2. Następnie dodaj pokrojone na kawałki masło, miód i dokładnie wyrób ciasto dłońmi bądź mikserem. Gotową masę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 20-30 minut.
  3. Blat obsyp lekko mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3-4 mm. (Ciasto może się przyklejać do wałka, więc wierzch również warto obsypać odrobinę mąką)
  4. Używając foremki lub szklanki wykrój ciasteczka (ok. 8 sztuk).
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz przez ok. 6-8 minut w temperaturze 170°C.
Ciasteczka o smaku zielonej herbaty
  1. Postępuj zgodnie z powyższym przepisem na ciasteczka waniliowe, tylko dodaj proszek matcha.
Ciasteczka kakaowe
  1. Postępuj zgodnie z powyższym przepisem, tylko dodaj kakao.

Uwagi

  • Miód możesz zastąpić syropem klonowym lub z agawy.
  • Ciasteczka nie są bardzo słodkie. Jeśli wolisz, aby były słodsze, oprócz miodu, możesz dodać 1-2 łyżki sypkiego słodzika, polecam zwłaszcza ksylitol, erytrytol.

Makroskładniki na 100g

Kalorie: 482,3 kcal
Węglowodany: 49,9g
Białko: 7,9g
Tłuszcz: 29,7g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: