Skip to content
Ciasteczka orzechowe z ciecierzycy (bez mąki)
Ciasteczka orzechowe z ciecierzycy (bez mąki)

Lubię sięgać po proste i szybkie rozwiązania, i nie inaczej jest w przypadku tego przepisu na ciasteczka orzechowe! Do ich przygotowania wystarczy tylko kilka podstawowych składników, które musisz zmiksować razem, a następnie oczywiście upiec gotowe ciacha - i to byłoby na tyle jeśli chodzi o teorię :-)

Ciastka przygotujesz bez mąki, białego cukru, glutenu. Z takim zdrowym składem śmiało możesz więc zaserwować je również dzieciom!

Upieczone ciasteczka są przyjemnie chrupiące i kruche, przypominają takie klasyczne chocolate chip cookies, tyle, że podrasowane masłem orzechowym. Więc...próbujesz? ;-)

PS. Obok masła orzechowego, głównym składnikiem ciasteczek jest ciecierzyca - ale bez obaw! W ogóle nie wpływa ona na końcowy smak ciastek!

Ciasteczka orzechowe z ciecierzycy (bez mąki)
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 12 sztuk

Składniki

  • 240 ciecierzycy (1 puszka)
  • 80 g masła orzechowego*
  • 80 g erytrytolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli*
  • 50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie

  1. Ciecierzycę z puszki odsącz i przepłucz pod bieżącą wodą.
  2. Wszystkie składniki, oprócz czekolady, wrzuć do blendera i zmiksuj na jednolitą i gładką masę.
  3. Dodaj posiekaną drobno czekoladę i wymieszaj całość łyżką.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę na ciastka nabieraj łyżką i formuj z niej kulki - wykładając na blachę spłaszcz kulki dłonią. Wychodzi około 10-12 większych ciastek.
  5. Ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut.
  6. Ciastka odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  7. Najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy robią się bardziej kruche. Gorące, tuż po upieczeniu są nadal miękkie.

Uwagi

Zwróć uwagę na skład masła orzechowego, wybierz takie, które jest bez dodatku cukru.

Jeśli używasz masła orzechowego solonego, pomiń dodatek soli w przepisie.

Używam masła orzechowego z nerkowców lub z migdałów, ale sprawdzi się dowolny rodzaj masła orzechowego! :-)

Makroskładniki na 100g

Kalorie: 246,9 kcal
Węglowodany: 38,9g
Białko: 8,6g
Tłuszcz: 15,3g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: