Skip to content
Ciasto czekoladowe z bananami
Ciasto czekoladowe z bananami

To ciasto czekoladowe to sama słodka dobroć! Bez białego cukru, bez glutenu, bez laktozy.

Migdałowy, czekoladowy spód. Do tego aksamitny, kakaowy krem z orzechów nerkowca i migdałów. Potem kolejna warstwa pokruszonego na drobno ciasta czekoladowego, no i wreszcie karmelizowane w miodzie banany dające jeszcze więcej słodyczy całości!

Ciasto czekoladowe z bananami
Czas przygotowania:
Ilość porcji: 8

Składniki

Spód
  • 3 jajka
  • 60 ml oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 40 g ksylitolu*
  • 40 g mąki migdałowej
  • 30 g mąki ryżowej
  • 10 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem kakaowy
  • 140 g nerkowców (moczonych w wodzie przez noc)
  • 40 g migdałów (moczonych w wodzie przez noc)
  • 40 ml oleju kokosowego
  • 15 g kakao
  • 60 ml miodu
  • 60 ml mleka kokosowego
Dodatkowo
  • 1-2 banany
  • 2 łyżki miodu

Wykonanie

  1. Spód: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka rozbełtaj. Dodaj do nich olej kokosowy, wanilię i zmiksuj razem.
  2. W osobnej misce wymieszaj składniki suche – mąkę migdałową, mąkę ryżową, kakao, proszek do pieczenia i ksylitol. Następnie do suchych składników dodaj mokre i dokładnie je wymieszaj.
  3. Formę (∅18 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej przygotowaną masę. Wyrównaj na wierzchu. Piecz w temperaturze 180°C przez 22-26 minut lub do suchego patyczka.
  4. Po ostygnięciu odkrój z góry ok 0,5-1 centymetrową warstwę ciasta i rozkrusz ją w dłoniach. Odstaw na bok.
  5. Krem kakaowy: Orzechy nerkowca i migdały odsącz z wody. Dodaj do nich olej kokosowy, kakao, miód i zmiksuj wszystkie składniki razem na jednolity krem, dodając stopniowo mleko kokosowe.
  6. Krem wyłóż na przygotowany wcześniej spód. Wierzch posyp pokruszonym wcześniej ciastem, lekko je dociskając. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
  7. Dodatkowo: banany pokrój na plasterki, umieść je na rozgrzanej patelni i polej miodem. Smaż na złoto z każdej strony. Skarmelizowane banany wyłóż na wierzch ciasta.

Uwagi

Makroskładniki na 100g

Kalorie: kcal
Węglowodany: g
Białko: g
Tłuszcz: g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: