Ciasto czekoladowe z bananami

To ciasto czekoladowe to sama słodka dobroć! Bez białego cukru, bez glutenu, bez laktozy.
Migdałowy, czekoladowy spód. Do tego aksamitny, kakaowy krem z orzechów nerkowca i migdałów. Potem kolejna warstwa pokruszonego na drobno ciasta czekoladowego, no i wreszcie karmelizowane w miodzie banany dające jeszcze więcej słodyczy całości!
Ciasto czekoladowe z bananami
Czas przygotowania:
Ilość porcji: 8
Składniki
Spód
- 3 jajka
- 60 ml oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 40 g ksylitolu*
- 40 g mąki migdałowej
- 30 g mąki ryżowej
- 10 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem kakaowy
- 140 g nerkowców (moczonych w wodzie przez noc)
- 40 g migdałów (moczonych w wodzie przez noc)
- 40 ml oleju kokosowego
- 15 g kakao
- 60 ml miodu
- 60 ml mleka kokosowego
Dodatkowo
- 1-2 banany
- 2 łyżki miodu
Wykonanie
- Spód: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka rozbełtaj. Dodaj do nich olej kokosowy, wanilię i zmiksuj razem.
- W osobnej misce wymieszaj składniki suche – mąkę migdałową, mąkę ryżową, kakao, proszek do pieczenia i ksylitol. Następnie do suchych składników dodaj mokre i dokładnie je wymieszaj.
- Formę (∅18 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej przygotowaną masę. Wyrównaj na wierzchu. Piecz w temperaturze 180°C przez 22-26 minut lub do suchego patyczka.
- Po ostygnięciu odkrój z góry ok 0,5-1 centymetrową warstwę ciasta i rozkrusz ją w dłoniach. Odstaw na bok.
- Krem kakaowy: Orzechy nerkowca i migdały odsącz z wody. Dodaj do nich olej kokosowy, kakao, miód i zmiksuj wszystkie składniki razem na jednolity krem, dodając stopniowo mleko kokosowe.
- Krem wyłóż na przygotowany wcześniej spód. Wierzch posyp pokruszonym wcześniej ciastem, lekko je dociskając. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
- Dodatkowo: banany pokrój na plasterki, umieść je na rozgrzanej patelni i polej miodem. Smaż na złoto z każdej strony. Skarmelizowane banany wyłóż na wierzch ciasta.
Uwagi
Makroskładniki na 100g
Kalorie: kcal
Węglowodany: g
Białko: g
Tłuszcz: g
Wypróbowałeś już któryś przepis?
Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko
Może Ci zasmakować…
Skomentuj
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

CZEŚĆ!
Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!