Skip to content
Ciasto daktylowe z sosem toffi
Ciasto daktylowe z sosem toffi

Wilgotne, lepkie i słodkie ciasto daktylowe z sosem toffi. Podawane w formie puddingu, najlepiej smakuje póki gorące, od razu po przygotowaniu! Kluczowym składnikiem tego ciasta są daktyle, ale to właśnie dodatek w postaci gęstego sosu toffi i śmietanki kokosowej nadaje całości niesamowitego aromatu.

Do przygotowania tego deseru wykorzystałam foremki na muffinki, ale równie dobrze sprawdzą się też ceramiczne kokilki.

Ciasto daktylowe z sosem toffi
Czas przygotowania:
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 120 g daktyli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 50 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g masła
  • 20 g ksylitolu*
  • 50 ml mleka kokosowego
  • szczypta soli
Sos toffi
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 50 ml miodu
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około pół godziny. Po tym czasie daktyle odsącz z wody, dodaj ekstrakt waniliowy, szczyptę soli i zmiksuj na gładkie puree.
  3. Wymieszaj składniki suche: mąkę ryżową, mąkę migdałową i proszek do pieczenia.
  4. W osobnej misce umieść: masło i ksylitol. Utrzyj na gładką masę. Dodaj jajko oraz puree z daktyli i zmiksuj. Następnie dodawaj stopniowo wymieszane mąki z mlekiem, delikatnie miksując, aż do połączenia składników.
  5. Foremki na muffiny lub kokilki (o pojemności ok. 100 ml) wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Masę rozdziel równomiernie pomiędzy foremki, wypełniając je mniej więcej do 2/3 ich wysokości.
  6. Piecz w temperaturze 160°C przez 25-30 minut.
  7. Sos Toffi: wszystkie składniki umieść w garnuszku i podgrzewaj na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10-15 minut.
  8. Jeszcze ciepłe ciasto podawaj z sosem toffi.

Uwagi

Ksylitol możesz zastąpić dowolnym słodzikiem sypkim, polecam przede wszystkim erytrytol i cukier kokosowy.

Makroskładniki na 100g

Kalorie: kcal
Węglowodany: g
Białko: g
Tłuszcz: g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: