Ciasto Jajko Sadzone

Jajko sadzone na słono czy na słodko? ;)
Zdecydowanie wybieram drugą opcję - czyli ciasto jajko sadzone - w formie delikatnego kremu sernikowego, na kruchym spodzie, ze słodkimi owocami imitującymi żółtka jajek! Takim ciachem z całą pewnością mile zaskoczysz swoich bliskich przy stole wielkanocnym :)
Ciasto Jajko Sadzone
Czas przygotowania:
Ilość porcji: 9
Składniki
Kruche ciasto:
- 70 g mąki kokosowej
- 40 g mąki migdałowej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 30 g erytrytolu*
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka w temp. pokojowej
- 40 ml oleju kokosowego (roztopionego)
Owocowe galaretki:
- 150 g brzoskwiń*
- 50 ml wody
- 1,5 łyżeczki agaru
Krem biały:
- 550 ml mleczka kokosowego
- 280 g nerkowców (moczone w wodzie min. 8h)
- 3,5 łyżeczki agaru
- 100 g erytrytolu*
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Galaretka przezroczysta:
- 280 ml wody
- 20 ml soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki agaru
Wykonanie
- Kruche ciasto: wszystkie składniki wymieszaj ze sobą razem, aż do uzyskania jednolitej, plastycznej masy.
- Masę przełóż do blaszki o wymiarach 20x20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wyrównaj na spodzie, dodatkowo możesz wylepić brzegi ciasta.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez ok. 20 minut. Po upieczeniu, ciasto odstaw do ostygnięcia.
- Owocowe galaretki: owoce zmiksuj na gładkie puree. Gotowe puree umieść w garnku. Dodaj do niego wodę, agar i zacznij podgrzewać, mieszając od czasu do czasu.
- Masę doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 2-3 minuty.
- Ugotowane puree przelej do silikonowej foremki z okrągłymi zagłębieniami (do podanej proporcji przyda się około 9 galaretek) i wstaw do lodówki, aby galaretka stężała.
- Krem kokosowy: wcześniej namoczone w wodzie i odsączone nerkowce wrzuć do blendera. Dodaj do nich mniej więcej połowę mleczka kokosowego i zmiksuj na gładki krem.
- Pozostałą część mleczka kokosowego przelej do garnka, dodaj erytrytol, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, agar i podgrzewaj masę, a następnie doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 2-3 minuty.
- Ugotowane mleczko przelej do blendera i zmiksuj razem do połączenia z kremem kokosowo-nerkowcowym.
- Gotowy krem przelej na upieczony spód.
- Na wierzchu kremu wyłóż owocowe galaretki imitujące żółtka jajek (jeśli krem jest jeszcze zbyt rzadki, a galaretki się zatapiają, poczekaj ok. 20-30 minut). Wstaw ciasto do lodówki.
- Galaretka przezroczysta: w garnku umieść wodę, sok z cytryny, agar - całość podgrzewaj i doprowadź do wrzenia; gotuj przez 2-3 minuty.
- Ugotowaną galaretkę przelej na wierzch ciasta.
- Gotowe ciasto wstaw do lodówki na minimum 3 godziny - a najlepiej na całą noc.
Uwagi
- Erytrytol możesz zastąpić np. ksylitolem
- Do przygotowania galaretek możesz użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców (które wcześniej należy rozmrozić). Sprawdzą się tutaj zarówno brzoskwinie, mango czy morele.
Makroskładniki na 100g
Kalorie: kcal
Węglowodany: g
Białko: g
Tłuszcz: g
Wypróbowałeś już któryś przepis?
Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko
Może Ci zasmakować…
Skomentuj
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

CZEŚĆ!
Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!