fbpx Skip to content
Ciasto Jajko Sadzone
Ciasto jajko sadzone na Wielkanoc

Jajko sadzone na słono czy na słodko? ;)

Zdecydowanie wybieram drugą opcję - czyli ciasto jajko sadzone - w formie delikatnego kremu sernikowego, na kruchym spodzie, ze słodkimi owocami imitującymi żółtka jajek! Takim ciachem z całą pewnością mile zaskoczysz swoich bliskich przy stole wielkanocnym :)

Ciasto Jajko Sadzone
Czas przygotowania:
Ilość porcji: 9

Składniki

Kruche ciasto:

  • 70 g mąki kokosowej
  • 40 g mąki migdałowej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g erytrytolu*
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka w temp. pokojowej
  • 40 ml oleju kokosowego (roztopionego)

Owocowe galaretki:

  • 150 g brzoskwiń*
  • 50 ml wody
  • 1,5 łyżeczki agaru

Krem biały:

  • 550 ml mleczka kokosowego
  • 280 g nerkowców (moczone w wodzie min. 8h)
  • 3,5 łyżeczki agaru
  • 100 g erytrytolu*
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Galaretka przezroczysta:

  • 280 ml wody
  • 20 ml soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki agaru

Wykonanie

  1. Kruche ciasto: wszystkie składniki wymieszaj ze sobą razem, aż do uzyskania jednolitej, plastycznej masy.
  2. Masę przełóż do blaszki o wymiarach 20x20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wyrównaj na spodzie, dodatkowo możesz wylepić brzegi ciasta.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez ok. 20 minut. Po upieczeniu, ciasto odstaw do ostygnięcia.
  4. Owocowe galaretki: owoce zmiksuj na gładkie puree. Gotowe puree umieść w garnku. Dodaj do niego wodę, agar i zacznij podgrzewać, mieszając od czasu do czasu.
  5. Masę doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 2-3 minuty.
  6. Ugotowane puree przelej do silikonowej foremki z okrągłymi zagłębieniami (do podanej proporcji przyda się około 9 galaretek) i wstaw do lodówki, aby galaretka stężała.
  7. Krem kokosowy: wcześniej namoczone w wodzie i odsączone nerkowce wrzuć do blendera. Dodaj do nich mniej więcej połowę mleczka kokosowego i zmiksuj na gładki krem.
  8. Pozostałą część mleczka kokosowego przelej do garnka, dodaj erytrytol, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, agar i podgrzewaj masę, a następnie doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 2-3 minuty.
  9. Ugotowane mleczko przelej do blendera i zmiksuj razem do połączenia z kremem kokosowo-nerkowcowym.
  10. Gotowy krem przelej na upieczony spód.
  11. Na wierzchu kremu wyłóż owocowe galaretki imitujące żółtka jajek (jeśli krem jest jeszcze zbyt rzadki, a galaretki się zatapiają, poczekaj ok. 20-30 minut). Wstaw ciasto do lodówki.
  12. Galaretka przezroczysta: w garnku umieść wodę, sok z cytryny, agar - całość podgrzewaj i doprowadź do wrzenia; gotuj przez 2-3 minuty.
  13. Ugotowaną galaretkę przelej na wierzch ciasta.
  14. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na minimum 3 godziny - a najlepiej na całą noc.

Uwagi

  • Erytrytol możesz zastąpić np. ksylitolem
  • Do przygotowania galaretek możesz użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców (które wcześniej należy rozmrozić). Sprawdzą się tutaj zarówno brzoskwinie, mango czy morele.

Makroskładniki na 100g

Kalorie: kcal
Węglowodany: g
Białko: g
Tłuszcz: g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: