Skip to content
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe

Wilgotne, aromatyczne, delikatne i proste do zrobienia - właśnie takie jest to ciasto marchewkowe! Przełożone słodkim kremem, z dodatkiem orzechów i cynamonu... Nie da się nie lubić! Dlatego sięgam po ten przepis regularnie ;-)

Gdy jednak nie mam czasu na przygotowanie kremu, po prostu przekładam ciasto konfiturą malinową, jest równie smacznie!

Oczywiście ten przepis to propozycja na bezglutenowe ciasto marchewkowe.

Ciasto marchewkowe
Czas przygotowania:
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 75 g mąki gryczanej
  • 75 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g ksylitolu*
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka w temp. pokojowej
  • szczypta soli
  • 150 g startej marchewki
  • 120 g zmiksowanego ananasa*
  • 70 ml oleju kokosowego (płynnego)

Krem:

  • 200 g mascarpone bez laktozy
  • 50 g ksylitolu*
  • 70 ml mleka kokosowego
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wykonanie

  1. Krem: do garnuszka wlej mleko kokosowe, dodaj ksylitol i podgrzewaj do zagotowania. Następnie gotuj około 10 minut, aż masa lekko zgęstnieje do konsystencji syropu. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Do mascarpone dodaj przestygnięty syrop kokosowy i ekstrakt waniliowy - dokładnie wymieszaj i wstaw krem do lodówki do schłodzenia.
  3. Ciasto: marchew zetrzyj na tarce na średnich lub grubych oczkach. Ananasa zmiksuj na gładki mus, dodaj do startej marchewki i wymieszaj.
  4. W osobnej misce wymieszaj składniki suche - mąkę gryczaną, mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, ksylitol, cynamon, imbir, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i posiekane orzechy włoskie. Odstaw na bok.
  5. Do jajek (w całości, żółtka i białka razem) dodaj szczyptę soli i ubij na lekko puszystą masę. Dodaj do nich startą marchewkę z ananasem, olej kokosowy i delikatnie wymieszaj. Następnie zacznij stopniowo dodawać mieszankę składników suchych.
  6. Gotową masę na ciasto przełóż do dwóch okrągłych foremek Ø18cm wyłożonych papierem do pieczenia, wyrównaj powierzchnię i piecz w temp. 180ºC przez 35-40 minut (jeśli umieścisz całą masę w jednej foremce wydłuż czas pieczenia i piecz ciasto do suchego patyczka, po ostygnięciu podziel na dwa równe blaty). Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia.
  7. Jeden z blatów umieść na talerzu, wyłóż na niego połowę kremu kokosowego i wyrównaj. Umieść kolejny blat i wyłóż na niego pozostałą część kremu. Wierzch obsyp cynamonem i ozdób orzechami. Ciasto przechowuj w lodówce.

Uwagi

Ksylitol możesz zastąpić np. erytrytolem.

Zamiast zmiksowanego na mus ananasa możesz użyć musu jabłkowego.

Makroskładniki na 100g

Kalorie: 289,03 kcal
Węglowodany: 25,9g
Białko: 4,2g
Tłuszcz: 19,4g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: