Skip to content
Czekoladowa Tarta Sernikowa
Czekoladowa Tarta Sernikowa

Krucha tarta i sernik w jednym? Czemu nie! Przed Wami przepis na czekoladową tartę sernikową – w pełni wegańska i bezglutenowa.

Ten przepis na kruchy spód do tarty pojawił się już we wcześniejszych przepisach i za każdym razem sprawdzał się znakomicie, dlatego z przyjemnością do niego wracam. Jeśli chodzi o nadzienie, to tym razem postawiłam na słodki, 3-warstwowy krem tofurnikowy o smaku czekoladowo-waniliowym. Moim założeniem było ułożenie warstw od najjaśniejszej do tej najbardziej czekoladowej, żeby to dobrze się udało, trzeba dosyć szybko pracować zanim krem stężeje – bo o wiele trudniej pracuje się i rozprowadza gęsty krem. Ewentualnie zamiast różnokolorowych warstw – możecie po prostu wymieszać całą masę sernikową z roztopioną czekoladą zanim wyłożycie ją na spód – i tak będzie mega smacznie!

Tarta znakomicie smakuje w towarzystwie świeżych truskawek 🙂

Czekoladowa Tarta Sernikowa
Czas przygotowania: 40 minut + 2 godziny chłodzenia
Ilość porcji: 8

Składniki

Spód
  • 100 g mąki migdałowej
  • 15 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka cynamonu*
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 40 g syropu z agawy (lub miodu)
  • 30 ml oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masa sernikowa
  • 150 g tofu naturalnego
  • 250 ml mleczka kokosowego*
  • 50 g ksylitolu
  • 30 g odżywki białkowej waniliowej*
  • 1,5 łyżeczki agar-agar
  • 40 g gorzkiej czekolady

Wykonanie

  1. Spód: W misce wymieszaj wszystkie składniki suche – mąkę migdałową, kokosową, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
  2. W osobnej miseczce rozmieszaj składniki mokre – olej kokosowy, syrop z agawy i ekstrakt waniliowy. Następnie dodaj je do składników suchych i dokładnie całość wymieszaj. Masa powinna być delikatnie lepka. Jeśli jest zbyt sucha dodaj trochę więcej słodzika.
  3. Na spód formy (średnica 18 cm, z wyciąganym dnem) wyłóż papier do pieczenia. Przygotowaną masę wyłóż równomiernie, wyrównaj, dociśnij palcami. Piecz w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Masa sernikowa: do kielicha blendera wrzuć tofu, dodaj odżywkę białkową i zmiksuj.
  5. Mleczko kokosowe wlej do garnuszka, dodaj do niego ksylitol, agar-agar i mieszając całość od czasu do czasu, doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około minutę (w przeciwieństwie do żelatyny, agar należy zagotować). Ściągnij masę z ognia, dodaj do tofu i jeszcze raz wszystko zmiksuj.
  6. Masę rozdziel na trzy części: dwie równej wielkości po około 160 ml każda, i trzecia najmniejsza (z pozostałej masy) – (generalnie nie trzeba robić tego z aptekarską dokładnością, wystarczy, że te dwie duże porcje będą znacznie większe od tej ostatniej 😉 ). Jedną dużą porcję pozostaw białą. Do drugiej dodaj 1 łyżkę roztopionej czekolady i wymieszaj. Do najmniejszej porcji dodaj 2-3 łyżki czekolady i wymieszaj.
  7. Gotowe kremy przełóż na upieczony spód, zaczynając od najjaśniejszego do najciemniejszego i wstaw do lodówki do stężenia na 2-3 godziny.

Uwagi

  • Jeśli nie lubisz cynamonu, możesz całkowicie pominąć ten składnik.
  • Do kremu używam gęstej części mleczka kokosowego o konsystencji śmietanki
  • Możesz pominąć odżywkę białkową, aczkolwiek nadaje ona jeszcze więcej słodyczy. Więc ewentualnie możesz dodać więcej słodzika oraz wanilii do smaku.

Makroskładniki na 100g

Kalorie: 322,1 kcal
Węglowodany: 21,4g
Białko: 11,5g
Tłuszcz: 22,6g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: