fbpx Skip to content
Czekoladowe donuty (pączki)
Pączki czekoladowe - fit przepis bez cukru

Tłusty Czwartek bez pączków? Nie ma takiej opcji! :) Dlatego żeby tradycji stała się zadość, i sumienie pozostało bez wyrzutów sumienia, przygotowałam czekoladowe donuty w zdrowej i fit wersji!

Robi się je błyskawicznie, no i w samym przepisie nie ma nic, co mogłoby sprawić, że pączki nam nie wyjdą. Są pieczone, nie smażone. Słodkie, ale bez cukru. Nieco bardziej zbite, aniżeli klasyczne pączki. Trochę takie ciasto brownie w formie pączków ♥ Do ich przygotowania potrzebna będzie silikonowa foremka do pieczenia.

Najważniejsze zostawiłam jednak na koniec - te donuty mają dwa razy mniej kalorii (jeden pączek z polewą to niecałe 120 kcal!) - więc jeśli chcesz pobić swój życiowy rekord w ilości zjedzonych pączków, to ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie! I jeszcze jedno, pączki z tego przepisu mają też niewiele węglowodanów, sprawdzą się zatem wśród osób na diecie keto, LCHF, niskowęglowodanowej.

Czekoladowe donuty (pączki)
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 6

Składniki

Donuty:

  • 2 jajka
  • 50 g roztopionego masła*
  • 20 ml mleka migdałowego*
  • 35 g ksylitolu
  • 15 g mąki kokosowej
  • 15 g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 25 g inuliny*
  • 5 g kakao
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ok. 20-40 ml mleka migdałowego*

Posypka:

  • starta gorzka czekolada
  • starta biała czekolada
  • drobno posiekane truskawki liofilizowane

Wykonanie

  1. Donuty: Wymieszaj razem jajka, roztopione masło, mleko i ksylitol. Następnie dodaj mąkę kokosową, kakao, proszek do pieczenia, sól i wymieszaj całość do połączenia składników.
  2. Silikonową foremkę na donuty posmaruj masłem lub olejem kokosowym. Gotową masę przelej do foremki wypełniając zagłębienia do około 3/4 wysokości.
  3. Piecz w temperaturze 180°C przez około 18-20 minut.
  4. Upieczone donuty odstaw na 15-20 minut do przestygnięcia.
  5. Polewa: W garnuszku umieść inulinę, kakao, masło, ekstrakt waniliowy i połowę mleka. Zacznij podgrzewać składniki na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Polewa powinna konsystencją przypominać roztopioną czekoladę (gęsta, ale lejąca się) - dlatego też stopniowo dodawaj pozostałą część mleka do uzyskania właściwej konsystencji.
  6. Gdy polewa jest gotowa, zanurz w niej donuty i obsyp dodatkami - zanim polewa zastygnie.

Uwagi

  • Masło możesz zastąpić roztopionym olejem kokosowym.
  • Zamiast mleka migdałowego możesz użyć dowolnego rodzaju mleka.
  • Zamiast inuliny możesz użyć erytrytolu lub ksylitolu zmielonego na sypki puder.

Makroskładniki na 100g

Kalorie: 281 kcal
Węglowodany: 2,5g
Białko: 9,1g
Tłuszcz: 24,9g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: