
Jestem bardziej niż pewna, że macie swoje ulubione knajpki, czy kawiarnie, gdzie chodzicie na małe słodkie co nieco ;) I ja też, mimo, że uwielbiam samodzielnie piec ciacha i robić różne słodkości w domu, to czasem ulegnę pokusie...
I niedawno akurat trafiłam do pijalni czekolady Wedel - a, że był to ciepły i słoneczny dzień, to opcja mrożonej czekolady była bardziej niż kusząca! Jedna pozycja w menu była szczególnie interesująca... - wiśnie na winie, krem z białej czekolady, a do tego gałka lodów czekoladowych. A w głowie już tworzył mi się plan jak odtworzyć ten deser w domu, ale oczywiście w zdrowej wersji, by zajadać się nim bez wyrzutów sumienia!
Myślę, że ten przepis to idealny pomysł na osłodę w takie ciepłe dni! Bazą tego przepisu jest właśnie krem z białej czekolady (oczywiście bez cukru) i śmietanki kokosowej, przełamany słodkim smakiem wiśni. Z dodatkiem lodów smakuje bajecznie!
Składniki
Wiśnie na winie:
- 100 g wiśni (mrożone lub świeże)
- 80 ml wina półwytrawnego czerwonego
- 30 g erytrytolu
- kilka kropel olejku migdałowego
Krem kokosowo-czekoladowy:
- 200 ml śmietanki kokosowej*
- 20 g erytrytolu
- 100 g czekolady białej (u mnie: bez cukru, kokosowa-bez laktozy)
Dodatkowo:
- lody czekoladowe
Wykonanie
- Wiśnie na winie: do garnuszka wlej wino i dodaj erytrytol. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, a gdy erytrytol się rozpuści dodaj wiśnie i doprowadź do wrzenia. Gdy masa będzie się gotować, wyciągnij z niej wiśnie i włóż je do osobnej miseczki. Wino gotuj dalej przez około 15-20 minut, aż zmniejszy swoją objętość i powoli zacznie robić się gęstsze. Do wina dodaj olejek migdałowy, wymieszaj i gotowym syropem polej wiśnie. Odstaw do ostygnięcia.
- Krem kokosowo-czekoladowy: w garnku umieść erytrytol i 50 ml śmietanki kokosowej - podgrzej w garnuszku przez kilka minut do rozpuszczenia obu składników. Jeszcze gorącą śmietankę wylej na połamaną w kostkę białą czekoladę i szybko wymieszaj - czekolada rozpuści się pod wpływem ciepła. Odstaw na chwilę do ostygnięcia.
- Pozostałą część śmietanki kokosowej ubij mikserem. Dodaj do niej przygotowany wcześniej krem z białej czekolady – musi być już ostygnięty. Zmiksuj do połączenia składników.
- Składamy deser w całość: na spodzie miseczek/salaterek wyłóż równą ilość wiśni, a następnie krem kokosowy (wychodzą około 4 porcje). W takiej formie deser możesz schłodzić w lodówce.
- Tuż przed podaniem, opcjonalnie dodaj gałkę lodów czekoladowych.
Uwagi
Śmietanka kokosowa, czyli stała część z mleczka kokosowego.
Makroskładniki na 100g
Wypróbowałeś już któryś przepis?
Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko
Może Ci zasmakować…
Skomentuj

CZEŚĆ!
Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!