Skip to content
Deser czekoladowy z wiśniami na winie
Deser czekoladowy z wiśniami na winie

Jestem bardziej niż pewna, że macie swoje ulubione knajpki, czy kawiarnie, gdzie chodzicie na małe słodkie co nieco ;) I ja też, mimo, że uwielbiam samodzielnie piec ciacha i robić różne słodkości w domu, to czasem ulegnę pokusie...

I niedawno akurat trafiłam do pijalni czekolady Wedel - a, że był to ciepły i słoneczny dzień, to opcja mrożonej czekolady była bardziej niż kusząca! Jedna pozycja w menu była szczególnie interesująca... - wiśnie na winie, krem z białej czekolady, a do tego gałka lodów czekoladowych. A w głowie już tworzył mi się plan jak odtworzyć ten deser w domu, ale oczywiście w zdrowej wersji, by zajadać się nim bez wyrzutów sumienia!

Myślę, że ten przepis to idealny pomysł na osłodę w takie ciepłe dni! Bazą tego przepisu jest właśnie krem z białej czekolady (oczywiście bez cukru) i śmietanki kokosowej, przełamany słodkim smakiem wiśni. Z dodatkiem lodów smakuje bajecznie!

 

Deser czekoladowy z wiśniami na winie
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

Wiśnie na winie:

  • 100 g wiśni (mrożone lub świeże)
  • 80 ml wina półwytrawnego czerwonego
  • 30 g erytrytolu
  • kilka kropel olejku migdałowego

Krem kokosowo-czekoladowy:

  • 200 ml śmietanki kokosowej*
  • 20 g erytrytolu
  • 100 g czekolady białej (u mnie: bez cukru, kokosowa-bez laktozy)

Dodatkowo:

  • lody czekoladowe

Wykonanie

  1. Wiśnie na winie: do garnuszka wlej wino i dodaj erytrytol. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, a gdy erytrytol się rozpuści dodaj wiśnie i doprowadź do wrzenia. Gdy masa będzie się gotować, wyciągnij z niej wiśnie i włóż je do osobnej miseczki. Wino gotuj dalej przez około 15-20 minut, aż zmniejszy swoją objętość i powoli zacznie robić się gęstsze. Do wina dodaj olejek migdałowy, wymieszaj i gotowym syropem polej wiśnie. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Krem kokosowo-czekoladowy: w garnku umieść erytrytol i 50 ml śmietanki kokosowej - podgrzej w garnuszku przez kilka minut do rozpuszczenia obu składników. Jeszcze gorącą śmietankę wylej na połamaną w kostkę białą czekoladę i szybko wymieszaj - czekolada rozpuści się pod wpływem ciepła. Odstaw na chwilę do ostygnięcia.
  3. Pozostałą część śmietanki kokosowej ubij mikserem. Dodaj do niej przygotowany wcześniej krem z białej czekolady – musi być już ostygnięty. Zmiksuj do połączenia składników.
  4. Składamy deser w całość: na spodzie miseczek/salaterek wyłóż równą ilość wiśni, a następnie krem kokosowy (wychodzą około 4 porcje). W takiej formie deser możesz schłodzić w lodówce.
  5. Tuż przed podaniem, opcjonalnie dodaj gałkę lodów czekoladowych.

Uwagi

Śmietanka kokosowa, czyli stała część z mleczka kokosowego.

Makroskładniki na 100g

Kalorie: kcal
Węglowodany: g
Białko: g
Tłuszcz: g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: