Deser Kopiec Kreta w szklance

Na pewno znasz Kopiec Kreta! Ze spodem z ciasta czekoladowego, z puszystym kremem śmietankowym i bananami. Już kiedyś opublikowałam przepis na to ciacho - ale klasycznej formie - przepis na to ciasto możesz sprawdzić tutaj :)
Tym razem mam dla Ciebie przepis na Kopiec Kreta, ale w nietypowej odsłonie - w formie deseru w szklance! Taka forma podania jest prostsza i szybsza w przygotowaniu niż typowe ciasto, i może mile zaskoczyć... nie tylko fanów kopca ;)
Sprawdź przepis poniżej!
Deser Kopiec Kreta w szklance
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4
Składniki
Ciasto:
- 140 g fasoli czerwonej z puszki (odsączonej)
- 1 jajka (w temp. pokojowej)
- 30 ml syropu daktylowego (jak zrobić syrop daktylowy? - klik)
- 40 ml mleka kokosowego
- 10 ml oleju kokosowego (roztopionego)
- 10 g odżywki białkowej*
- 15 g kakao
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem śmietankowy:
- 300 ml śmietanki kokosowej (stała część mleczka kokosowego)
- 60 g mleka kokosowego w proszku
- 50 g inuliny*
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 2-3 banany
- sok z cytryny
Wykonanie
- Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki wrzuć do miski (lub blendera) i zmiksuj. W razie potrzeby dodaj więcej syropu daktylowego dla słodyczy.
- Masę przełóż do formy na muffinki lub do papilotek.
- Piecz w 180°C przez 20-25 minut.
- Krem śmietankowy: wszystkie składniki na krem zmiksuj do połączenia. Gotowy krem wstaw do schłodzenia do lodówki.
- Po upieczeniu, gdy muffinki już przestygną - w dłoniach rozkrusz ciasto.
- Banany pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
- Składanie deseru w całość: na spodzie szklanki umieść rozkruszone ciasto. Wokół ścianek umieść plasterki bananów, a wnętrze wypełnij kremem. Górę obsyp rozkruszonym ciastem.
- Deser przechowuj w lodówce.
Uwagi
- Inulinę możesz zastąpić zmielonym na puder ksylitolem lub erytrytolem.
- W przypadku odżywki białkowej sprawdzi się zarówno czekoladowy jak i waniliowy smak. Ewentualnie odżywkę białkową możesz zastąpić kakao.
Makroskładniki na 100g
Kalorie: kcal
Węglowodany: g
Białko: g
Tłuszcz: g
Wypróbowałeś już któryś przepis?
Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko
Może Ci zasmakować…
Skomentuj
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

CZEŚĆ!
Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!