fbpx Skip to content
Deser Kopiec Kreta w szklance
Deser Kopiec Kreta w szklance
Na pewno znasz Kopiec Kreta! Ze spodem z ciasta czekoladowego, z puszystym kremem śmietankowym i bananami. Już kiedyś opublikowałam przepis na to ciacho - ale klasycznej formie - przepis na to ciasto  możesz sprawdzić tutaj :)
Tym razem mam dla Ciebie przepis na Kopiec Kreta, ale w nietypowej odsłonie - w formie deseru w szklance! Taka forma podania jest prostsza i szybsza w przygotowaniu niż typowe ciasto, i może mile zaskoczyć... nie tylko fanów kopca ;)
Sprawdź przepis poniżej!
Deser Kopiec Kreta w szklance
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

Ciasto:

  • 140 g fasoli czerwonej z puszki (odsączonej)
  • 1 jajka (w temp. pokojowej)
  • 30 ml syropu daktylowego (jak zrobić syrop daktylowy? - klik)
  • 40 ml mleka kokosowego
  • 10 ml oleju kokosowego (roztopionego)
  • 10 g odżywki białkowej*
  • 15 g kakao
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem śmietankowy:

  • 300 ml śmietanki kokosowej (stała część mleczka kokosowego)
  • 60 g mleka kokosowego w proszku
  • 50 g inuliny*
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 2-3 banany
  • sok z cytryny

Wykonanie

  1. Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki wrzuć do miski (lub blendera) i zmiksuj. W razie potrzeby dodaj więcej syropu daktylowego dla słodyczy.
  2. Masę przełóż do formy na muffinki lub do papilotek.
  3. Piecz w 180°C przez 20-25 minut.
  4. Krem śmietankowy: wszystkie składniki na krem zmiksuj do połączenia. Gotowy krem wstaw do schłodzenia do lodówki.
  5. Po upieczeniu, gdy muffinki już przestygną - w dłoniach rozkrusz ciasto.
  6. Banany pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  7. Składanie deseru w całość: na spodzie szklanki umieść rozkruszone ciasto. Wokół ścianek umieść plasterki bananów, a wnętrze wypełnij kremem. Górę obsyp rozkruszonym ciastem.
  8. Deser przechowuj w lodówce.

Uwagi

  • Inulinę możesz zastąpić zmielonym na puder ksylitolem lub erytrytolem.
  • W przypadku odżywki białkowej sprawdzi się zarówno czekoladowy jak i waniliowy smak. Ewentualnie odżywkę białkową możesz zastąpić kakao.

Makroskładniki na 100g

Kalorie: kcal
Węglowodany: g
Białko: g
Tłuszcz: g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: