Skip to content
Domowy Kinder Joy
Domowy Kinder Joy

Mnóstwo dzieci uwielbia Kinder Joy – czekoladowe jajko z niespodzianką – więc dlaczego by nie przygotować tego słodkiego, popularnego smakołyku w zdrowym, domowym wydaniu?

Po kilku próbach doszłam do przepisu, który zasmakuje każdemu, nawet najbardziej wymagającemu maluchowi! Dwa słodkie kremy czekoladowe z kruchymi, kakaowymi kuleczkami – przygotujesz w kilka chwil w bardzo prosty sposób.

Domowy krem Kinder Joy jest znakomitą alternatywą dla sklepowych słodyczy, ponieważ jest bez dodatku cukru oraz nie zawiera laktozy i glutenu.

Pamiętaj tylko, aby użyć dobrej jakości czekolad!

Domowy Kinder Joy
Czas przygotowania:
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 300 ml śmietanki kokosowej*
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 3-5 łyżek ksylitolu*
  • 100 g czekolady białej BL (bez cukru)
Czekoladowe kuleczki
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 10 g mąki migdałowej
  • 10 g masła z nerkowców*
  • 5 g kakao
  • 1 łyżeczka ksylitolu*

Wykonanie

  1. Czekoladę gorzką i czekoladę białą połam na kawałki i umieść w dwóch osobnych miseczkach. Do czekolady gorzkiej dodaj ksylitol.
  2. 100 ml śmietanki kokosowej podgrzej w garnuszku przez kilka minut. Następnie połową śmietanki (50 ml) zalej czekoladę gorzką z ksylitolem, a drugą połowę śmietanki dodaj do czekolady białej. Wymieszaj zawartość obu miseczek i odstaw do ostygnięcia.
  3. Pozostałe 200 ml śmietanki kokosowej ubij mikserem. Połowę ubitej śmietanki dodaj do białego kremu, a połowę do kremu ciemnego – kremy czekoladowe muszą być już ostygnięte. Każdy z kremów zmiksuj ponownie do połączenia składników.
  4. Masę przelej równomiernie do 4 pucharków zaczynając od kremu ciemnego, a następnie przelej krem biały.
  5. Czekoladowe kuleczki: Wszystkie składniki zmiksuj blenderem do uzyskania lekko kleistej, plastycznej masy. Z otrzymanej masy uformuj niewielkie, równej wielkości kuleczki (8 sztuk). Udekoruj nimi przygotowany wcześniej krem.

Uwagi

  • Jako śmietanki kokosowej używam gęstej, stałej części mleczka kokosowego z puszki (wystarczy schłodzić mleczko kilka godzin w lodówce przed przygotowywaniem deseru).
  • Jeśli chcesz uzyskać bardziej słodki krem możesz dodać więcej słodzika.
  • Ksylitol możesz zastąpić dowolnym sypkim słodzikiem.
  • Zamiast masła z nerkowców możesz użyć dowolnego masła orzechowego, masło migdałowej sprawdzi się równie dobrze.

Makroskładniki na 100g

Kalorie: kcal
Węglowodany: g
Białko: g
Tłuszcz: g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: