Skip to content
Kokosowo-porzeczkowa zebra
Kokosowo-porzeczkowa zebra

Obłędne ciasto kokosowo-porzeczkowe bez pieczenia! Ta zebra z kremem kokosowym i dżemem porzeczkowym podbije niejedne kubki smakowe. Smakuje wyśmienicie i rewelacyjnie sprawdzi się na świątecznym stole.

Ułożone na przemian warstwy słodkiego kremu kokosowego, owocowego, lekko kwaskowatego dżemu i herbatników genialnie łączą się w całość. A wszystko to przykryte pierzynką z wiórków kokosowych.

Kokosowo-porzeczkowa zebra
Czas przygotowania:
Ilość porcji: 9

Składniki

  • ok. 200 g prostokątnych herbatników (bezglutenowych) – ok. 40 sztuk, 4 warstwy – każda po ok. 10 sztuk.
  • 200 g dżemu porzeczkowego
  • 30 g wiórków kokosowych
Krem kokosowy
  • 550 ml śmietanki kokosowej
  • 60 g mleka kokosowego w proszku
  • 40 g cukru pudru z ksylitolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego
  • 3 łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody

Wykonanie

  1. Krem kokosowy: żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10-15 minut do napęcznienia. Następnie rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia.
  2. W misie miksera umieść śmietankę kokosową, mleko kokosowe w proszku, ksylitol, ekstrakt kokosowy i zmiksuj do połączenia składników. Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodaj 1-2 łyżki kremu kokosowego i wymieszaj. Dodaj kolejne 2 łyżki kremu i ponownie dokładnie wymieszaj, aby nie pozostały żadne grudki. Następnie zaprawioną żelatynę dodaj do reszty kremu i natychmiast zmiksuj.
  3. Krem podziel na 4 równe części i odstaw na ok. 30 minut do schłodzenia w lodówce, aby krem trochę stężał.
  4. Formę o wymiarach 20x20cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią warstwę herbatników, dżem porzeczkowy, krem kokosowy, warstwę herbatników, dżem porzeczkowy, krem kokosowy, warstwę herbatników, dżem porzeczkowy, krem kokosowy, warstwę herbatników, i ostatnią warstwę kremu kokosowego. Wierzch ciasta obsyp wiórkami kokosowymi.
  5. Wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc), aby herbatniki zmiękły.
  6. Przechowuj w lodówce.

Uwagi

Ksylitol możesz zastąpić dowolnym słodzikiem sypkim, polecam przede wszystkim erytrytol i cukier kokosowy.

Makroskładniki na 100g

Kalorie: kcal
Węglowodany: g
Białko: g
Tłuszcz: g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: