Skip to content
Ciasto Leśny Mech
Ciasto Leśny Mech

Zielone ciasto ze szpinaku Leśny Mech z kremem

Gdy mowa o cieście ze szpinaku, to wiadomo, że chodzi o Leśny Mech :-) Słodkie, o wspaniałym zielonym kolorze, przełożone kremem cytrynowym i udekorowane owocami granatu - obłędnie wygląda i zasmakuje smakiem!

I od razu uprzedzę wszelkie pytania i wątpliwości - szpinak nie jest wyczuwalny w smaku, ciasto jest smaczne i słodkie, a sam szpinak nadaje jemu po prostu pięknego koloru ;-)

Według poniższego przepisu przygotujesz Leśny Mech bez glutenu, bez dodatku cukru i bez laktozy :-)

Ciasto Leśny Mech
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 8-10

Składniki

Ciasto:

  • 20 g wiórków kokosowych
  • 80 g mąki ryżowej
  • 40 g budyniu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 60 g erytrytolu*
  • szczypta soli
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 90 ml oleju kokosowego (płynnego)

Masa kokosowa:

  • 300 ml śmietanki kokosowej*
  • 60 g erytrytolu*
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 10 g mąki kokosowej

Wykonanie

  1. Ciasto: Rozmrożony szpinak odsącz z nadmiaru wody i zmiksuj (rozdrobnij) blenderem.
  2. Jajka ubijaj z erytrytolem i szczyptą soli aż do uzyskania puszystej masy. Następnie, zacznij stopniowo dodawać olej kokosowy, cały czas miksując.
  3. Dodaj do masy szpinak, wmieszaj go delikatnie w masę szpatułką, a następnie miksuj przez chwilę na niewielkich obrotach tylko do połączenia składników.
  4. Suche składniki - mąkę ryżową, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia wymieszaj razem. Następnie dodaj je do szpinakowej masy i wymieszaj całość szpatułką.
  5. Gotową masę przełóż do okrągłej foremki Ø18 cm wyłożonej na spodzie i bokach papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 45-50 minut.
  6. Gdy ciasto ostygnie, odetnij z wierzchu około 0,5 cm ciasta i rozkrusz na drobne kawałki w dłoniach.
  7. Krem kokosowy: śmietankę kokosową ubij z erytrytolem i sokiem z cytryny (w przypadku trudności z ubijaniem, dodaj odrobinę mąki kokosowej). Gotowy krem wstaw do lodówki na około pół godziny, aż nieco się schłodzi.
  8. Schłodzony krem wyłóż na przestygnięty spód ciasta i wyrównaj. Wierzch kremu obsyp równomiernie kruszonką i ozdób świeżymi owocami.
  9. Ciasto przechowuj w lodówce.

Uwagi

Erytrytol możesz zastąpić np. ksylitolem.

W przepisie wykorzystuję śmietankę kokosową, czyli stałą część z mleczka kokosowego. W tym celu umieść mleczko kokosowe na kilka godzin w lodówce do schłodzenia.

Makroskładniki na 100g

Kalorie: 203,6 kcal
Węglowodany: 21,4g
Białko: 6,2g
Tłuszcz: 16,7g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: