Skip to content
Limonkowa Tarta Sernikowa
Limonkowa Tarta Sernikowa

Orzeźwiająca tarta sernikowa z lekkim, limonkowym kremem. Przygotowałam ją na kruchym spodzie cynamonowym – ale oczywiście możecie upiec swój ulubiony spód na tartę 🙂

Do tego obłędny, limonkowy krem, który jest całkowicie wegański. I muszę Wam przyznać, że ten sernikowy krem na bazie mleczka kokosowego i tofu wyszedł rewelacyjnie! Przez długi czas omijałam tofu szerokim łukiem, bo nie sądziłam, że sprawdzi się w deserach, a tu takie zaskoczenie i w końcowym efekcie delikatna, iście sernikowa konsystencja kremu.

Znakomicie smakuje w towarzystwie świeżych owoców 🙂

Limonkowa Tarta Sernikowa
Czas przygotowania: 30 minut + 2 godziny chłodzenia
Ilość porcji: 8

Składniki

Spód
  • 100 g mąki migdałowej
  • 15 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka cynamonu*
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 40 g syropu z agawy (lub miodu)
  • 30 ml oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masa sernikowa
  • 150 g tofu naturalnego
  • 250 ml mleczka kokosowego*
  • 50 g ksylitolu
  • 30 g odżywki białkowej waniliowej*
  • sok z 1 dużej limonki (lub 2-3 małych)
  • starta skórka z 1 limonki
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki agar-agar

Wykonanie

  1. Spód: W misce wymieszaj wszystkie składniki suche – mąkę migdałową, kokosową, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
  2. W osobnej miseczce rozmieszaj składniki mokre – olej kokosowy, syrop z agawy i ekstrakt waniliowy. Następnie dodaj je do składników suchych i dokładnie całość wymieszaj. Masa powinna być delikatnie lepka. Jeśli jest zbyt sucha dodaj trochę więcej słodzika.
  3. Na spód formy (średnica 18 cm, z wyciąganym dnem) wyłóż papier do pieczenia. Przygotowaną masę wyłóż równomiernie, wyrównaj, dociśnij palcami. Piecz w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Masa sernikowa: do kielicha blendera wrzuć tofu, dodaj odżywkę białkową, sok z limonki, ekstrakt waniliowy i zmiksuj.
  5. Mleczko kokosowe wlej do garnuszka, dodaj do niego ksylitol, agar-agar, startą skórkę z limonki i mieszając całość od czasu do czasu, doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około minutę (w przeciwieństwie do żelatyny, agar należy zagotować). Ściągnij masę z ognia, dodaj do tofu i jeszcze raz wszystko zmiksuj.
  6. Masę sernikową przelej na gotowy spód i wstaw do lodówki do stężenia na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Uwagi

  • Jeśli nie lubisz cynamonu, możesz całkowicie pominąć ten składnik.
  • Do kremu używam gęstej części mleczka kokosowego o konsystencji śmietanki
  • Możesz pominąć odżywkę białkową, aczkolwiek nadaje ona jeszcze więcej słodyczy. Więc ewentualnie możesz dodać więcej słodzika oraz wanilii do smaku.

Makroskładniki na 100g

Kalorie: 278,3 kcal
Węglowodany: 17,1g
Białko: 10,1g
Tłuszcz: 20,3g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: