
Przepis w sam raz na świąteczny stół - ciasto biszkoptowe makowo-kokosowe, znane też jako makowa panienka, przekładane słodkim kremem mascarpone, z dodatkiem konfitury z czarnej porzeczki dla przełamania smaku :-)
No i oczywiście jak zawsze jest to przepis na ciasto w wersji bez glutenu, bez laktozy i bez dodatku cukru!
Składniki
Biszkopt kokosowo-makowy:
- 4 jajka
- 80 g mąki migdałowej
- 80 g wiórków kokosowych
- 120 g maku
- 100 g ksylitolu*
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- szczypta soli
Krem mascarpone:
- 400 g mascarpone (bez laktozy)
- 50 ml mleka migdałowego*
- 80 g ksylitolu
Poncz:
- 20 ml likieru Amaretto
- 20 ml wody
Dodatkowo:
- 100 g konfitury z czarnej porzeczki (bez cukru)
- 30 g wiórków kokosowych na wierzch
Wykonanie
- Biszkopt: składniki suche - mąkę migdałową, wiórki kokosowe, mak wymieszaj razem w miseczce.
- Białka jajek oddziel od żółtek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo zacznij dodawać do białek ksylitol, cały czas miksując. Potem, do masy stopniowo dodawaj żółtka oraz ekstrakt migdałowy i miksuj tylko do połączenia.
- Do masy jajecznej dodaj przygotowane wcześniej składniki suche i wymieszaj delikatnie szpatułką.
- Gotową masę podziel na dwie części i przełóż do dwóch foremek 16x18 cm wyłożonych papierem do pieczenia - piecz w temperaturze 180ºC przez ok. 20-22 minuty LUB przełóż do jednej foremki 16x18 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180ºC przez ok. 30 minut (lub do suchego patyczka)*. Odstaw do ostygnięcia.
- Krem mascarpone: do garnuszka przełóż mleko migdałowe, dodaj do niego ksylitol i podgrzewaj na niewielkim ogniu do zagotowania. Tak otrzymany syrop odstaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie zacznij stopniowo dodawać do niego serek mascarpone cały czas miksując.
- Poncz: likier Amaretto wymieszaj z wodą.
- Pierwszy z biszkoptów zostaw w formie. Nasącz go połową ponczu, a następnie wyłóż na niego równomiernie konfiturę. Na konfiturę wyłóż warstwę kremu mascarpone (około 2/3 całej masy) i wyrównaj. Następnie, na krem wyłóż drugi biszkopt i nasącz go resztą ponczu. Wierzch posmaruj pozostałym kremem mascarpone i obsyp wiórkami kokosowymi.
- Wstaw do lodówki na noc. Przechowuj w lodówce.
Uwagi
Zamiast ksylitolu możesz użyć dowolnego słodzika, np. erytrytolu.
Mleko migdałowe możesz zastąpić dowolnym rodzajem mleka, np. mlekiem kokosowym.
Jeśli pieczesz ciasto na raz - tj. całą masę w jednej formie, to po przestygnięciu przekrój ciasto na dwa równe blaty.
Makroskładniki na 100g
Wypróbowałeś już któryś przepis?
Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko
Może Ci zasmakować…
Skomentuj

CZEŚĆ!
Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!