Skip to content
Makowa panienka - ciasto makowo-kokosowe
Makowa panienka – ciasto makowo-kokosowe

Przepis w sam raz na świąteczny stół - ciasto biszkoptowe makowo-kokosowe, znane też jako makowa panienka, przekładane słodkim kremem mascarpone, z dodatkiem konfitury z czarnej porzeczki dla przełamania smaku :-)

 

No i oczywiście jak zawsze jest to przepis na ciasto w wersji bez glutenu, bez laktozy i bez dodatku cukru!

Makowa panienka - ciasto makowo-kokosowe
Czas przygotowania:
Ilość porcji: 9

Składniki

Biszkopt kokosowo-makowy:

  • 4 jajka
  • 80 g mąki migdałowej
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 120 g maku
  • 100 g ksylitolu*
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • szczypta soli

Krem mascarpone:

  • 400 g mascarpone (bez laktozy)
  • 50 ml mleka migdałowego*
  • 80 g ksylitolu

Poncz:

  • 20 ml likieru Amaretto
  • 20 ml wody

Dodatkowo:

  • 100 g konfitury z czarnej porzeczki (bez cukru)
  • 30 g wiórków kokosowych na wierzch

Wykonanie

  1. Biszkopt: składniki suche - mąkę migdałową, wiórki kokosowe, mak wymieszaj razem w miseczce.
  2. Białka jajek oddziel od żółtek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo zacznij dodawać do białek ksylitol, cały czas miksując. Potem, do masy stopniowo dodawaj żółtka oraz ekstrakt migdałowy i miksuj tylko do połączenia.
  3. Do masy jajecznej dodaj przygotowane wcześniej składniki suche i wymieszaj delikatnie szpatułką.
  4. Gotową masę podziel na dwie części i przełóż do dwóch foremek 16x18 cm wyłożonych papierem do pieczenia - piecz w temperaturze 180ºC przez ok. 20-22 minuty LUB przełóż do jednej foremki 16x18 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180ºC przez ok. 30 minut (lub do suchego patyczka)*. Odstaw do ostygnięcia.
  5. Krem mascarpone: do garnuszka przełóż mleko migdałowe, dodaj do niego ksylitol i podgrzewaj na niewielkim ogniu do zagotowania. Tak otrzymany syrop odstaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie zacznij stopniowo dodawać do niego serek mascarpone cały czas miksując.
  6. Poncz: likier Amaretto wymieszaj z wodą.
  7. Pierwszy z biszkoptów zostaw w formie. Nasącz go połową ponczu, a następnie wyłóż na niego równomiernie konfiturę. Na konfiturę wyłóż warstwę kremu mascarpone (około 2/3 całej masy) i wyrównaj. Następnie, na krem wyłóż drugi biszkopt i nasącz go resztą ponczu. Wierzch posmaruj pozostałym kremem mascarpone i obsyp wiórkami kokosowymi.
  8. Wstaw do lodówki na noc. Przechowuj w lodówce.

Uwagi

Zamiast ksylitolu możesz użyć dowolnego słodzika, np. erytrytolu.

Mleko migdałowe możesz zastąpić dowolnym rodzajem mleka, np. mlekiem kokosowym.

Jeśli pieczesz ciasto na raz - tj. całą masę w jednej formie, to po przestygnięciu przekrój ciasto na dwa równe blaty.

Makroskładniki na 100g

Kalorie: 358,4 kcal
Węglowodany: 20,2g
Białko: 6,7g
Tłuszcz: 30,0g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: