Skip to content
Mazurek orzechowy Snickers
Mazurek orzechowy Snickers

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. No a skoro Wielkanoc, to nie może zabraknąć oczywiście mazurka!

Tym razem postawiłam na mazurek orzechowy o smaku... Snickersa! Oprócz kruchego ciasta, jest tu warstwa karmelowa z daktyli, obłędny krem orzechowy (koniecznie przygotujcie go więcej, sprawdzi się perfekcyjnie do naleśników, albo do wyjadania łyżką prosto z miseczki!), polewa czekoladowa, no i oczywiście masa, masa orzechów.

Takim mazurkiem podbijecie niejedne kubki smakowe, ale też spokojnie będziecie go mogli jeść bez wyrzutów sumienia - bo przygotujecie to ciasto w zdrowej wersji, z naturalnych składników i bez dodatku cukru, bez glutenu i bez laktozy.

Mazurek orzechowy Snickers
Czas przygotowania: 50 minut + 2 h schładzania
Ilość porcji: 9

Składniki

Kruche ciasto

  • 70 g mąki kokosowej
  • 40 g mąki migdałowej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g erytrytolu*
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajek w temp. pokojowej
  • 40 ml oleju kokosowego (roztopionego)

Krem karmelowy

  • 80 g daktyli
  • 100 ml gorącej wody

Krem orzechowy

  • 80 g masła orzechowego*
  • 100 ml mleka kokosowego (z puszki)
  • 30 g erytrytolu
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 ml mleka kokosowego (z puszki)

Dodatkowo

  • orzechy laskowe, migdały w płatkach

Wykonanie

  1. Kruche ciasto: wszystkie składniki wymieszaj ze sobą razem, aż do uzyskania jednolitej, plastycznej masy.
  2. Masę przełóż do blaszki o wymiarach 20x20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wyrównaj na spodzie, dodatkowo możesz wylepić brzegi ciasta.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez ok. 10-12 minut. Po upieczeniu, ciasto odstaw do ostygnięcia.
  4. Krem karmelowy: daktyle zalej gorącą wodą i odstaw do napęcznienia na ok. 2o minut.
  5. Po 20 minutach odsącz daktyle z wody (nie wylewaj jej!) i zacznij miksować je na krem, stopniowo dodając wodę, w której się moczyły, aż do uzyskania konsystencji gęstego jogurtu (wystarczy dodać około połowę wody).
  6. Krem orzechowy: masło orzechowe, erytrytol, sól i połowę mleka zmiksuj przy użyciu blendera. Następnie stopniowo dodawaj pozostałą część mleka, miksując, aż uzyskasz konsytencję jogurtu. Wstaw do lodówki.
  7. Polewa czekoladowa: połamaną na kawałki gorzką czekoladę oraz mleko kokosowe umieść w garnuszku i rozpuść w kąpieli wodnej. Gotową polewę czekoladową odstaw na 3-4 minuty do przestygnięcia.
  8. Na upieczony wcześniej spód wyłóż równomiernie krem karmelowy z daktyli, następnie krem orzechowy (może być nadal nieco płynny, ale bez obaw, gęstnieje w lodówce :-)), a na sam koniec polewę czekoladową (ważne, aby nie była gorąca). Wierzch obsyp posiekanymi orzechami.
  9. Wstaw ciasto do lodówki na około 1,5-2 godziny. Przechowuj w lodówce do kilku dni.

Uwagi

Erytrytol możesz zastąpić dowolnym sypkim słodzikiem, np. ksylitolem.

Używam masła z orzechów laskowych, ale sprawdzi się dowolny rodzaj masła orzechowego. Sprawdź jednak jego skład (czy jest słodzone - jeśli tak, to czym?, czy jest solone). Jeśli masło orzechowe jest solone, pomiń dodatek soli w przepisie na krem orzechowy. Jeśli masło orzechowe jest słodzone - pomiń lub zmniejsz dodatek słodzika w przepisie.

Makroskładniki na 100g

Kalorie: 373 kcal
Węglowodany: 34,4g
Białko: 9,1g
Tłuszcz: 27,2g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: