fbpx Skip to content
Mazurek z kremem Nutella
Mazurek czekoladowy Nutella ciasto Wielkanoc

Jeśli uwielbiasz czekoladę lub jesteś fanem Nutelli, to mam dla Ciebie smaczną propozycję na Wielkanoc. Jest to kakaowy mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym o smaku Nutelli. Ciacho jest mocno czekoladowe, z lekką nutą orzechów laskowych.

Oczywiście zamiast Nutelli ze sklepowej półki, proponuję Ci przygotowanie własnego kremu czekoladowo-orzechowego - który jest smaczną i zdrową alternatywą dla gotowego kremu. Taki domowy krem jest prosty w przygotowaniu, a do jego zrobienia potrzebujesz łatwo-dostępnych składników. I co ważne, przeciwieństwie do gotowej Nutelli, domowy krem jest bez dodatku cukru, bez oleju palmowego i innych niezdrowych składników.

Wierzch gotowego ciasta udekorowany jest słodko-kwaśnymi wiśniami, które przełamują intensywnie czekoladowy smak mazurka i nadają mu głębszego wymiaru.

Przepis na ciasto w wersji bez glutenu, bez laktozy i bez dodatku cukru.

Mazurek z kremem Nutella
Czas przygotowania:
Ilość porcji: 7-9

Składniki

Kruche ciasto

  • 80 g mąki kokosowej
  • 40 g mąki owsianej
  • 20 g mąki ziemniaczanej 
  • 20 g kakao
  • 30 g erytrytolu*
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka w temp. pokojowej*
  • 40 ml oleju kokosowego (roztopionego)

Krem Nutella

  • 140 g gorzkiej czekolady
  • 180 ml mleka migdałowego
  • 40 g erytrytolu*
  • 50 g masła z orzechów laskowych
  • szczypta soli

Wiśnie

  • 140 g wiśni (mrożonych lub świeżych)
  • 30 g erytrytolu*
  • 20 ml soku z cytryny

Wykonanie

  1. Kruche ciasto: wszystkie składniki wymieszaj ze sobą razem, aż do uzyskania jednolitej, plastycznej masy.
  2. Masę przełóż do blaszki o wymiarach 34x10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wyrównaj na spodzie, dodatkowo możesz wylepić brzegi ciasta.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez ok. 20 minut. Po upieczeniu, ciasto odstaw do ostygnięcia.
  4. Krem Nutella: do garnka wlej mleko, dodaj erytrytol, szczyptę soli i podgrzać do zagotowania. Następnie dodaj czekoladę i podgrzewaj do rozpuszczenia, mieszając masę od czasu do czasu.
  5. Gdy czekolada będzie roztopiona, odstaw masę do przestygnięcia.
  6. Po przestygnięciu dodaj do masy masło orzechowe i wymieszaj. Gotowy krem czekoladowo-orzechowy przelej na upieczony spód. Wstaw do lodówki, aby masa zastygła.
  7. Wiśnie: w garnku umieść wiśnie, sok z cytryny i erytrytol. Podgrzewaj na niewielkim ogniu i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu odsącz wiśnie na sitku.
  8. Przestygnięte wiśnie wyłóż na wierzch ciasta.
  9. Ciasto przechowuj w lodówce.

Uwagi

  • Erytrytol możesz zastąpić ksylitolem.
  • W wersji wegańskiej jajka możesz zastąpić wegańskimi jajkami w proszku (z siemienia lnianego)

Makroskładniki na 100g

Kalorie: kcal
Węglowodany: g
Białko: g
Tłuszcz: g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: