Ciasto truskawkowe z galaretką i panna cottą

Jaki jest Wasz ulubiony deser z truskawkami? Bo ja kompletnie nie potrafię się zdecydować - lubię truskawki praktycznie w każdej formie. Od świeżych owoców, przez te w cieście biszkoptowym, zatopione w galaretce, po inne smoothies, koktajle i inne deserowe cuda!
Więc ostatnio, gdy znowu nie mogłam się zdecydować, co przygotować, postawiłam na połączenie truskawkowej galaretki z truskawkową panna cottą, a w efekcie wyszło takie smaczne i piękne ciacho na kruchym spodzie. Tutaj oczywiście ciasto truskawkowe w wersji mini, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je w większej formie.
Lekkie w konsytencji, a w smaku bardzo owocowe - wspaniale komponuje się z dodatkiem świeżych owoców, i jeszcze lepiej wygląda ozdobione kremem kokosowym.
Ciasto truskawkowe z galaretką i panna cottą
Czas przygotowania: 60 minut + 2-3 godziny chłodzenia
Ilość porcji: 4
Składniki
Spód:
- 50 g mąki kokosowej
- 30 g mąki migdałowej
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 20 g erytrytolu*
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko (w temperaturze pokojowej)
- 40 ml oleju kokosowego (roztopionego)
Galaretka truskawkowa:
- 130 g truskawek
- 80 ml wody
- 20 g erytrytolu*
- 1 łyżeczka agaru
Panna cotta truskawkowa:
- 200 g truskawek
- 80 g wody
- 70 g miodu*
- 400 ml mleczka kokosowego
- 80 g mleka migdałowego*
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka zimnej wody
- 1,5 łyżeczki agaru
Wykonanie
- Kruche ciasto: wszystkie składniki wymieszaj ze sobą razem, aż do uzyskania jednolitej, plastycznej masy.
- Masę przełóż do blaszki o wymiarach 18x18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj na wierzchu.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez ok. 10-15 minut. Po upieczeniu, gdy ciasto ostygnie wytnij za pomocą okrągłego rantu (Ø8cm) 4 równej wielkości spody. Po wycięciu spody pozostaw w okrągłych foremkach.
- Galaretka truskawkowa: truskawki, wodę i erytrytol wrzuć do garnuszka i gotuj na niewielkim ogniu, gdy truskawki będą podgrzane zgnieć je widelcem lub zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj agar i wymieszaj, podgrzewaj masę doprowadzając do zagotowania i gotuj przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
- Gdy masa na galaretkę nieco przestygnie, rozdziel ją równomiernie do foremek i wstaw do lodówki.
- Panna cotta: truskawki, wodę i miód dodaj do garnuszka i gotuj na niewielkim ogniu, podgrzewaj przez kilka minut. A gdy truskawki będą podgrzane zgnieć je widelcem lub zmiksuj blenderem. Tak uzyskaną masę przeciśnij przez sitko, pomagając sobie łyżką, aby pozbyć się drobnych cząstek z truskawek.
- Do garnuszka wlej przeciśnięty sok z truskawek, dodaj do niego mleczko kokosowe, mleko migdałowe i zagotuj. Do skrobi ziemniaczanej dodaj wodę i wymieszaj.
- Po zagotowaniu dodaj agar oraz rozpuszczoną w wodzie skrobię i dokładnie wymieszaj. Doprowadź masę znowu do zagotowania i gotuj przez 2-3 minuty.
- Po przestygnięciu, panna cottę wylej na stężałą galaretkę i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Uwagi
- Erytrytol możesz zastąpić np. ksylitolem
- Zamiast miodu w wersji wegańskiej możesz użyć syropu daktylowego
- Zamiast mleka migdałowego możesz użyć dowolnego rodzaju mleka.
Makroskładniki na 100g
Kalorie: 190,8 kcal
Węglowodany: 15,9g
Białko: 2,7g
Tłuszcz: 13,9g
Wypróbowałeś już któryś przepis?
Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko
Może Ci zasmakować…
Skomentuj
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

CZEŚĆ!
Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!