Skip to content
Mini serniczki z owocami i galaretką
Mini serniczki z owocami i galaretką

Sezon na letnie świeże owoce jest praktycznie w pełni, stąd zdecydowałam się na baaardzo owocowy i lekki deser w formie mini serniczków z galaretką i owocami. Zamiast typowego przepisu na sernik przygotowałam alternatywne rozwiązanie na bazie masy z nerkowców, która jest niesamowicie kremowa  i gładka, no i świetnie sprawdza się jako zastępstwo dla klasycznych ciast i kremów.

Dodatek owoców zatopionych w przezroczystej galaretce robi niesamowite wrażenie - i pamiętaj, moja propozycja na wykorzystanie w tym przepisie malin, borówek i mango może być dla Ciebie tylko inspiracją - równie dobrze sprawdzą się tutaj też truskawki, jagody, porzeczki i inne owoce!

Jest to propozycja w sam raz na ciepłe dni - zwłaszcza, że przygotujesz ten deser bez pieczenia!

Mini serniczki z owocami i galaretką
Czas przygotowania:
Ilość porcji: 4-6

Składniki

Spód

  • 80 g wiórków kokosowych
  • 40 g daktyli (moczonych 30 min. w ciepłej wodzie)
  • 10 ml oleju kokosowego

Sernik

  • 150 g nerkowców (moczonych w wodzie min.8 h, odsączonych)
  • 90 ml mleka migdałowego
  • 60 g syropu z daktyli*
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Galaretka

  • 40 g galaretki transparentnej (bez cukru)*
  • 50 g erytrytolu*
  • 200 ml wody

Owoce

  • 50 g malin
  • 50 g borówek
  • 50 g mango (pokrojone w drobną kostkę)

Wykonanie

  1. Spód: wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj. Masa powinna dać formować się w dłoniach.
  2. Na spodzie foremek wyłóż papier do pieczenia lub folię spożywczą. Masę przełóż, wyrównaj i dociśnij z wierzchu dłońmi. Z podanych w przepisie proporcji wychodzi ok. 3-4 sztuk serniczków o średnicy 8 cm (jeśli zdecydujesz się na zrobienie serniczków w papilotkach lub foremkach na muffinki, będzie to odpowiednio 6-10 sztuk - zależnie od rozmiaru). Wstaw do lodówki.
  3. Warstwa sernikowa: wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj do uzyskania gładkiego kremu, pozbawionego grudek i cząstek orzechów. Gotowy krem równomiernie przełóż do foremek i wstaw do lodówki.
  4. Galaretka z owocami: galaretkę zrób zgodnie z instrukcją na opakowaniu - jeśli jest to galaretka bez cukru, dodaj odrobinę erytrytolu. Odstaw do ostygnięcia.
  5. W międzyczasie, na schłodzone serniczki wyłóż owoce. Zalej je przestygniętą i nieco tężejącą już galaretką. Wstaw do lodówki na minimum 3-4 h, choć serniczki smakują najlepiej, gdy przeleżą noc w lodówce.

Uwagi

  • Gotową galaretkę transparentną możesz zastąpić galaretką w domowym wydaniu. Do tego potrzebujesz: 200 ml wody, 1,5 łyżeczki żelatyny i 50 g erytrytolu, a w wersji wegańskiej 200 ml wody, około 1-1,5 łyżeczki agaru i 50 g erytrytolu.
  • Erytrytol możesz zastąpić np. ksylitolem.
  • Zamiast syropu daktylowego możesz użyć na przykład miodu.

Makroskładniki na 100g

Kalorie: 346,3 kcal
Węglowodany: 25,3g
Białko: 5,6g
Tłuszcz: 25,9g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: