Skip to content
Mini serniczki z solonym karmelem
Mini serniczki z solonym karmelem

Jeśli dobrze mnie obserwujecie, to wiecie, że lubię eksperymentować w kuchni odtwarzając klasyczne ciasta i desery w dosyć niecodzienny sposób. Nie inaczej jest dziś. I od razu uprzedzam, bo ten przepis na mini serniczki skradł mi serce już od pierwszego kęsa!

Po raz kolejny, robiąc sernik postawiłam na sprawdzoną kremową masę z orzechów nerkowca. Z dodatkiem miodu (który w wersji wegańskiej możecie zastąpić np. syropem klonowym), wanilii i cytryny naprawdę smakuje znakomicie. Ale głównym elementem tego deseru jest zdecydowanie sos o smaku solonego karmelu z....kokosa! No dobra, może nie z samego orzecha, ale z mleka kokosowego i cukru kokosowego - łatwy w przygotowaniu i w niczym nie ustępuje klasycznemu karmelowi (jeśli zrobicie go więcej (co sugeruję ;-)), możecie go przechowywać około tygodnia w lodówce, w zamkniętym słoiczku). A to wszystko oczywiście na spodzie bez pieczenia, z płatków jaglanych i wiórków kokosowych, z daktylami nadającymi słodyczy.

Mini serniczki z solonym karmelem
Czas przygotowania: 60 minut + 2 godziny chłodzenia
Ilość porcji: 4

Składniki

Spód

  • 50 g płatków jaglanych
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 30 g daktyli (moczonych 30 min. w ciepłej wodzie)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta soli

Sernik

  • 150 g nerkowców (moczonych w wodzie min.8 h, odsączonych)
  • 90 ml mleka kokosowego
  • 80 g miodu*
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Solony karmel

  • 130 g mleka kokosowego (tłustego)*
  • 30 g cukru kokosowego
  • spora szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Wykonanie

  1. Spód: wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj. Masa powinna dać formować się w dłoniach (jeśli jest zbyt sypka, dodaj więcej daktyli lub oleju kokosowego, jeśli zbyt kleista dodaj wiórki kokosowe lub płatki jaglane).
  2. Na spodzie foremek wyłóż papier do pieczenia lub folię spożywczą. Masę przełóż, wyrównaj i dociśnij z wierzchu dłońmi. Z podanych w przepisie proporcji wychodzi ok. 3-4 sztuk serniczków o średnicy 8 cm (jeśli zdecydujesz się na zrobienie serniczków w papilotkach lub foremkach na muffinki, będzie to odpowiednio 6-10 sztuk - zależnie od rozmiaru). Odstaw na bok.
  3. Warstwa sernikowa: wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj do uzyskania gładkiego kremu, pozbawionego grudek i cząstek orzechów. Gotowy krem równomiernie przełóż do foremek i wstaw do lodówki na kilka godzin (minimum 3-4 h, choć serniczki smakują najlepiej, gdy przeleżą noc w lodówce).
  4. Solony karmel: mleko kokosowe, cukier kokosowy i sól umieść w garnuszku. Podgrzewaj na średnim ogniu do zagotowania, mieszając od czasu do czasu. Gdy masa zacznie wrzeć, gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut, aż masa zgęstnieje, stanie się bardziej "ciągnąca" i będzie miała bursztynową barwę.
  5. Garnuszek ściągnij z kuchenki, a do masy dodaj olej kokosowy oraz ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
  6. Gdy solony karmel przestygnie, a serniczki będą już gotowe, oblej wierzch polewą karmelową i opcjonalnie - wstaw jeszcze na 15-30 minut do lodówki lub zamrażarki.
  7. Gotowe serniczki przechowuj w lodówce

Uwagi

  • W wersji wegańskiej miód zastąp np. syropem klonowym.
  • Do zrobienia solonego karmelu koniecznie użyj tłustego mleka kokosowego z puszki.

Makroskładniki na 100g

Kalorie: 327,5 kcal
Węglowodany: 27,2g
Białko: 5,4g
Tłuszcz: 23,6g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: