Skip to content
Mini serniczki z truskawek i mango
Mini serniczki z truskawek i mango

Na dziś mam dla Was wyjątkowy deser! Inspirowany nieco przepisem na mini serniczki z solonym karmelem, jednak tym razem w owocowej wersji :-)

Są to mini serniczki z mango i truskawek, bez pieczenia, na kruchym spodzie jaglano-kokosowym. Standardowo, deser jest w wersji bez glutenu, bez laktozy i bez białego cukru. Bazą masy sernikowej, zarówno tej o smaku mango, jak i truskawek, są nerkowce, które w połączeniu z owocami i pozostałymi składnikami, nie tylko nadają pięknego koloru i smaku, ale sprawiają również, że masa jest niesamowicie kremowa i przypomina w swej konsystencji klasyczne serniki ;-)

A, i zrobienie takiego mini sernika z nerkowców jest naprawdę proste! Wystarczy, że zmiksujesz składniki poszczególnych warstw i przełożysz je do obręczy na desery. Jeśli ich nie posiadasz, to śmiało przygotuj deser w foremkach na muffiny lub w pucharkach.

Oczywiście jeśli macie ochotę - to możecie przygotować ten deser w nieco większej wersji. W tym celu możecie skorzystać z internetowej przeliczarki, która wyliczy Wam dokładną proporcję do Waszej formy na ciasto.

Mini serniczki z truskawek i mango
Czas przygotowania: 40 minut + 3h chłodzenia
Ilość porcji: 2

Składniki

Spód

  • 30 g płatków jaglanych
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 20 g daktyli (moczonych 30 min. w ciepłej wodzie)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (płynnego)
  • szczypta soli

Warstwa mango

  • 60 g nerkowców (moczonych w wodzie min.8 h, odsączonych)
  • 50 g mango*
  • 35 ml mleka kokosowego
  • 30 g miodu*
  • 20 ml oleju kokosowego (płynnego)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Warstwa truskawkowa

  • 60 g nerkowców (moczonych w wodzie min.8 h, odsączonych)
  • 50 g truskawek*
  • 35 ml mleka kokosowego
  • 30 g miodu*
  • 20 ml oleju kokosowego (płynnego)

Wykonanie

  1. Spód: wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj razem (masa powinna dać formować się w dłoniach).
  2. Gotową masę przełóż do okrągłych rantów Ø 8 cm, wyrównaj i dociśnij z wierzchu dłońmi. Z podanych w przepisie proporcji wychodzą 2 serniczki (jeśli nie posiadasz rantów, serniczki możesz przygotować w papilotkach lub foremkach na muffinki, wyjdzie wtedy nieco więcej, ale mniejszych sztuk). Gotowe spody odstaw na bok.
  3. Warstwa mango: wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj aż krem będzie gładki i pozbawiony grudek. Krem przełóż równomiernie do foremek i wstaw do lodówki.
  4. Warstwa truskawkowa: tak jak w przypadku warstwy mango, wszystkie składniki zmiksuj na gładki krem i wyłóż na górę deseru. Serniczki wstaw do lodówki na minimum 3-4 godziny (choć smakują najlepiej, gdy przeleżą całą noc w lodówce).
  5. Gotowe serniczki przechowuj w lodówce. Możesz udekorować świeżymi owocami lub słodkim kremem.

Uwagi

  • W wersji wegańskiej miód zastąp np. syropem daktylowym lub klonowym.
  • Mango i truskawki możesz użyć świeże lub mrożone. Jednak w przypadku mrożonych owoców, najpierw należy je całkowicie rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.

Makroskładniki na 100g

Kalorie: 377,1 kcal
Węglowodany: 30,4g
Białko: 6,1g
Tłuszcz: 28,0g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: