
Czy próbowaliście kiedykolwiek Monte? Pamiętacie ten słodki, czekoladowy, orzechowy krem?
Ostatnio bardzo zatęskniłam za tym smakiem dzieciństwa, więc postanowiłam przygotować własny deser Monte, ale oczywiście w zdrowej wersji – jedwabiście gładki, rozpływający się w ustach, czekoladowo-waniliowy krem z orzechów laskowych!
Domowy krem Monte to świetna alternatywa dla sklepowych słodkości, ponieważ jest bez dodatku cukru oraz nie zawiera laktozy i glutenu. Zasmakuje nawet najbardziej wybrednym maluchom!
Aby go zrobić potrzebujesz zaledwie 5 składników, które wystarczy razem zmiksować. Prawda, że proste?
Składniki
- 200 ml śmietanki kokosowej*
- 60 g masła z orzechów laskowych**
- 15 g ksylitolu***
- 10 g kakao
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie
- Wszystkie składniki oprócz kakao umieść w kielichu blendera i zmiksuj na gładką, jednolitą masę.
- 2/3 otrzymanej masy zmiksuj z kakao. Pozostałą część pozostaw bez zmian.
- Do pucharków przelej krem kakaowy, następnie na wierzch przełóż krem waniliowy.
Uwagi
- Jako śmietanki kokosowej użyj stałej części mleczka kokosowego w puszce. Wystarczy, że dzień wcześniej schłodzisz mleczko w lodówce.
- Zamiast masła z orzechów laskowych możesz użyć dowolnego masła orzechowego, masło migdałowe, czy też masło z nerkowców sprawdzi się równie dobrze. Typowe masło orzechowe z orzeszków arachidowych ma dosyć charakterystyczny smak, który w ogólnym rozrachunku wpłynie na smak całego deseru.
- Zamiast ksylitolu możesz użyć dowolnego słodzika sypkiego, polecam również erytrytol i cukier kokosowy.
Makroskładniki na 100g
Wypróbowałeś już któryś przepis?
Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko
Może Ci zasmakować…
Skomentuj

CZEŚĆ!
Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!