Skip to content
Muffiny brownie
Muffiny brownie

Ogarnął mnie ostatnio muffinkowy szał! Po zeszłotygodniowym przepisie na bananowe babeczki z płatków owsianych dostałam tyle pytań, zwłaszcza o przepisy na muffinki bez mąki migdałowej, że postanowiłam wyjść naprzeciw.

W internecie można znaleźć miliony przepisów na brownie. Tym razem zdecydowałam się na zrobienie brownie w formie muffinek. Idąc krok dalej, zamiast mąk i czekolady, bazą moich brownie muffinek była czerwona fasola. Sprawdziła się genialnie!

Uprzedzam od razu wszelkie obawy – dodając syrop daktylowy, kakao i ekstrakt z wanilii – absolutnie nie czuć posmaku fasoli. Zresztą – nie musisz mi wierzyć na słowo, przekonaj się sam!

Muffiny brownie są…:

♥ słodkie, delikatne, czekoladowe i wilgotne

♥ bez glutenu i laktozy

♥ błyskawiczne w przygotowaniu, gotowe w jedyne 30 minut!

♥ do zrobienia w jednej misce!

Muffiny brownie
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 10

Składniki

  • 250 g fasoli czerwonej z puszki (odsączonej)
  • 2 jajka
  • 120 ml syropu daktylowego* (jak zrobić syrop daktylowy? - klik)
  • 90 ml mleka kokosowego
  • 30 ml oleju kokosowego
  • 30 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym*
  • 30 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki wrzuć do miski (lub blendera) i zmiksuj. W razie potrzeby dodaj więcej syropu daktylowego dla słodyczy.
  2. Masę przełóż do formy na muffinki lub do papilotek.
  3. Piecz w 180°C przez 20-25 minut.
  4. Po ostygnięciu muffinki możesz ozdobić np. słodkim kremem kokosowym.

Uwagi

Odżywkę białkową możesz zastąpić kakao w proporcji 1:1.

Zamiast syropu daktylowego możesz użyć np. miodu lub syropu z agawy.

Makroskładniki na 100g

Kalorie: 216,8 kcal
Węglowodany: 25,9g
Białko: 9,0g
Tłuszcz: 10,5g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: