Skip to content
Muffiny z borówkami
Muffiny z borówkami

Słodkie jaglano-ryżowe muffiny z borówkami.

Rok szkolny tuż, tuż! I być może część z Was zaczyna się już zastanawiać, jakie dobre przekąski można dać dzieciom do szkoły… Smaczne, domowe kanapki, czy też ulubione owoce – czemu nie? Jednak co zrobić w sytuacji, gdy dziecko nalega na słodycze? Odmówić, czy może ulec prośbom i kupić słodkiego, czekoladowego batonika? Hm…

Z własnego doświadczenia wiem i staram się z tym Wami dzielić już od kilku lat, że słodko i zdrowo może iść ze sobą w parze – stąd też dzisiejszy przepis. Specjalnie z myślą o tych najmłodszych – smaczne jaglano-ryżowe muffiny z borówkami 🙂 Słodkie, a jednak bez dodatku białego cukru – zamiast tego użyłam naturalnego zamiennika, czyli ksylitolu (cukru brzozowego) – ewentualnie możecie sięgnąć po np. erytrytol.

Takie muffiny z borówkami, lub z innymi dowolnymi owocami, a nawet z czekoladą, znakomicie sprawdzą się jako słodka, ale zdrowa i sycąca przekąska dla dzieci (i dla dorosłych 😉 ).

Muffiny z borówkami
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 50 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g ksylitolu*
  • 20 ml oleju kokosowego (roztopionego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g borówek

Wykonanie

  1. Jajka oraz sól umieść w misce. Miksuj, aż masa stanie się bardziej puszysta (ok. 2-3 minut). Następnie zacznij stopniowo dodawać ksylitol, cały czas miksując.
  2. W kolejnym kroku dodaj roztopiony olej kokosowy i wymieszaj masę szpatułką.
  3. Do masy jajecznej dodaj przesiane składniki suche: mąkę jaglaną, ryżową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
  4. Do masy dodaj borówki i wymieszaj całość.
  5. Masę przełóż do papilotek lub foremki na muffinki, wypełnij do ok. 3/4 wysokości (ok. 8 sztuk). Piecz w temperaturze 180ºC przez ok. 20-25 minut.

Uwagi

  • Ksylitol możesz zastąpić np. erytrytolem lub cukrem kokosowym
  • Pamiętaj, aby jajka były w temperaturze pokojowej, a z kolei olej kokosowy roztopiony, tj. w formie płynnej.

Makroskładniki na 100g

Kalorie: 236,1 kcal
Węglowodany: 35,2g
Białko: 5,7g
Tłuszcz: 8,0g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: