fbpx Skip to content
Niebieska panna cotta
Niebieska panna cotta

Walentynki tuż, tuż - a, że przez żołądek do serca, to warto przygotować coś słodkiego i wyjątkowego. Smacznym, prostym i szybkim w realizacji deserem, który sprawdzi się na tę okazję, jest panna cotta. Delikatna w swojej konsystencji, z możliwością przygotowania w wielu różnorodnych wariantach.

Do tej pory zdążyłam już nieco poeksperymentować zarówno ze smakami, jak i kolorami panna cotty - możesz sprawdzić wcześniejsze przepisy:

Tym razem postawiłam jednak na panna cottę w nietypowym - bo w niebieskim wydaniu. Swój niesamowity kolor zawdzięcza ona dodatkowi niebieskiej spiruliny, która jest praktycznie tym samym, co zielona spirulina, tylko że z niebieskim pigmentem. Bogata w składniki odżywcze i witaminę B, jest znakomitą i naturalną alternatywą dla sztucznych barwników.

Taka panna cotta z dodatkiem słodkiego kremu i owocami tworzy kompletny deser, którym podbijesz serce i kubki smakowe swojej drugiej połówki ;)

Niebieska panna cotta
Czas przygotowania: 20 min. + 30 min. na schłodzenie
Ilość porcji: 2

Składniki

Panna cotta:

  • 400 ml mleczka kokosowego*
  • 70 g erytrytolu*
  • 1 płaska łyżeczka agar agar
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka niebieskiej spiruliny
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Krem mascarpone:

  • 100 g mascarpone bez laktozy
  • 30 g erytrytolu*
  • 3 łyżki jogurtu bez laktozy

 

Wykonanie

  1. Panna cotta: W garnuszku zagotuj mleczko kokosowe z ksylitolem i szczyptą soli. Gdy mleczko zacznie się gotować, dodaj do niego agar agar. Dokładnie wymieszaj i gotuj całość przez kolejne 2-3 minuty.
  2. Po tym czasie, ściągnij garnuszek z ognia. Dodaj sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, spirulinę i dokładnie zmiksuj, aż masa będzie gładka i bez grudek. Jeśli kolor będzie za mało intensywny - dodaj nieco więcej barwnika.
  3. Przelej panna cottę do szklanek i wstaw do lodówki na około 20-30 minut.
  4. Krem mascarpone: zmiksuj mascarpone, jogurt i ksylitol razem na gładki krem.
  5. Wyłóż gotowy krem na stężałą już panna cottę. Ozdób świeżymi owocami, wiórkami kokosowymi i listkami mięty.

Uwagi

  • Chodzi o całą zawartość puszki z mleczkiem kokosowym - zarówno gęsta, jak i płynna część mleczka.
  • Erytrytol możesz zastąpić ksylitolem.

Makroskładniki na 100g

Kalorie: 128 kcal
Węglowodany: 16,6g
Białko: 1,8g
Tłuszcz: 12,4g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: