Skip to content
Panforte
Panforte

Panforte to włoskie ciasto czekoladowe z bakaliami, wyjątkowo aromatyczne, słodkie, lekko ciągnące, z delikatną pieprzną nutą. Ogromna ilość różnego rodzaju orzechów, suszonych owoców i korzennych przypraw w tym cieście gwarantuje niesamowite doznania smakowe. Dzięki dodatkowi pomarańczy, imbiru i cynamonu swoim smakiem przypomina piernik.

Przepis ten to modyfikacja oryginalnej receptury na toskańskie Panforte. Tradycyjny przepis powinien zawierać 17 składników.

W wersji wegańskiej miód możecie zastąpić syropem z agawy. Możecie również eksperymentować z niektórymi ze składników – dodajcie swoje ulubione orzechy, czy też suszone owoce.

Ciasto można przechowywać do kilku tygodni, w szczelnym pojemniku.

Panforte
Czas przygotowania:
Ilość porcji: 10

Składniki

  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g migdałów
  • 80 g suszonych fig
  • 30 g suszonej żurawiny
  • starta skórka z pomarańczy
  • 60 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 15 g kakao
  • 100 g miodu*
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 ml soku z pomarańczy
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki zmielonych goździków
  • szczypta imbiru
  • szczypta pieprzu
  • olej kokosowy do natłuszczenia formy

Wykonanie

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Mąkę ryżową i ziemniaczaną przesiej. Dodaj: orzechy laskowe, migdały, posiekane figi, żurawinę, skórkę z pomarańczy, kakao, cynamon, goździki, imbir i pieprz. Wymieszaj.
  3. Następnie do suchych składników dodaj sok pomarańczowy, roztopioną czekoladę, miód i wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Formę (∅18cm) posmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż równomiernie do formy i dociśnij, aby wyrównać wierzch ciasta (ja masę docisnęłam od góry talerzem).
  5. Piecz w temperaturze 160°C przez około 45-50 minut. Uważaj, aby wierzch ciasta się nie przypalił – po 30 minutach pieczenia możesz przykryć je folią aluminiową.
  6. Ciasto pozostaw w formie do wystudzenia na noc.

Uwagi

Zamiast miodu możesz użyć dowolnego płynnego słodzika

Makroskładniki na 100g

Kalorie: kcal
Węglowodany: g
Białko: g
Tłuszcz: g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: