Skip to content
Panna Cotta z Mango i Kiwi
Panna Cotta z Mango i Kiwi

Wygląda niesamowicie, a jest naprawdę pyszna i prosta do zrobienia – kokosowa Panna Cotta z owocami mango i kiwi! Ten deser składa się z dwóch warstw. Pierwsza z nich – owocowa – o smaku mango i kiwi, a druga to słodka, delikatna galaretka kokosowa z lekką, waniliową nutą. A wszystko to pod kawałkami świeżego kiwi!

Z podanych poniżej proporcji wychodzą mniej więcej 2-3 desery.

I od razu uprzedzam wszelkie pytania - dodatek odżywki białkowej jest opcjonalny - możesz ją całkowicie pominąć, albo zamiast niej dodać odrobinę więcej słodzika, np. ksylitolu.

Panna Cotta z Mango i Kiwi
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 3

Składniki

Warstwa Mango
  • 300 g mango
  • 60 g kiwi
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
Warstwa Kokosowa
  • 350 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki ksylitolu*
  • 15 g odżywki białkowej o smaku waniliowym*
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
Dodatkowo
  • 2 kiwi pokrojone w kosteczkę, do dekoracji

Wykonanie

  1. Warstwa mango: Żelatynę zalej wodą i odstaw na około 10 minut do napęcznienia. Gotową żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Mango obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki. Kiwi obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój. Owoce umieść w garnuszku, zmiksuj na gładki mus i zagotuj – w ten sposób pozbędziesz się z kiwi enzymów, które powodują, że żelatyna nie wiąże kiwi. Odstaw garnuszek na bok. Dodaj do niego rozpuszczoną żelatynę i zmiksuj dokładnie.
  3. Przygotuj 2 większe (lub 3-4 mniejsze) salaterki lub miseczki do deserów. Umieść je pod kątem w blaszanej formie na muffinki lub w kartoniku po jajkach. Do każdej z nich ostrożnie nalej masę z mango. Wstaw do lodówki na 1-2 godziny, aż masa się zetnie.
  4. Warstwa kokosowa: Żelatynę zalej wodą i odstaw na około 10 minut do napęcznienia. Gotową żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej.
  5. W garnuszku umieść mleko kokosowe, dodaj ksylitol, wanilię. Masę doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij z palnika. Do mleka dodaj rozpuszczoną żelatynę i zmiksuj całość dokładnie.
  6. Gotową masę kokosową wylej na wierzch salaterek – pod warunkiem, że masa mango już się ścięła. Wstaw do lodówki na noc.
  7. Przed podaniem udekoruj pokrojonymi w kostkę owocami kiwi.

Uwagi

  • Ksylitol możesz zastąpić dowolnym sypkim słodzikiem, np. erytrytolem
  • Odżywkę białkową możesz całkiem pominąć.

Makroskładniki na 100g

Kalorie: 105,0 kcal
Węglowodany: 12,7g
Białko: 1,1g
Tłuszcz: 6,5g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: