Skip to content
Sernik Oreo
Sernik Oreo

Sernik Oreo na kakaowym spodzie, z kremową masą jaglaną.

Ciasteczek Oreo chyba nikomu nie muszę przedstawiać, chyba każdy próbował ich choć raz w życiu 😉 Na ich podstawie powstało mnóstwo przepisów na domowe słodkości, jak na przykład: Oreo Smoothie, Lody Oreo, kremy Oreo, różnego rodzaju ciasta i wiele, wiele więcej…!

Idąc za ciosem, sama zdecydowałam się pokombinować i przygotować sernik Oreo (oczywiście w wersji bez glutenu, bez laktozy oraz bez dodatku białego cukru) – zwłaszcza, że ostatnio dorwałam w sklepie czarne kakao! A takie kakao sprawdzi się genialne w uzyskaniu ciemnej, niemalże czarnej barwy ciasta, tak jak w przypadku oryginalnych ciasteczek Oreo.

Do przygotowania spodu ciasta użyłam mieszanki kakao czarnego z klasycznym kakao, ale nic nie stoi na przeszkodzie by wykorzystać wyłącznie zwykłe kakao (jeśli nie posiadacie tego czarnego). Masa „sernikowa” naszego Oreo to sprawdzony krem jaglany, który dzięki kilku dodatkom takim jak: ksylitol, sok z cytryny i wanilia, nabiera smaku i konsystencji jak klasyczny sernik zrobiony na twarogu. Kluczem jest także właściwe przygotowanie kaszy przed gotowaniem – pamiętajcie, aby dokładnie ją opłukać, żeby pozbyć się goryczy.

Do ozdoby ciasta sprawdzi się odrobina pokruszonego kakaowego spodu i opcjonalnie kilka ciasteczek Oreo lub podobnych (udało mi się znaleźć takie w wersji bg, ale następnym razem chyba przygotuję własne – co Wy na to? 😉 )

Takie ciacho zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym 🙂

Sernik Oreo
Czas przygotowania: 70 minut + 2 godziny oczekiwania
Ilość porcji: 10

Składniki

Spód
  • 45 g mąki migdałowej
  • 30 g mąki ryżowej
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g czarnego kakao*
  • 10 g brązowego kakao*
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g ksylitolu*
  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
  • 90 ml oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masa jaglana
  • 200 g kaszy jaglanej (suchej)
  • 750 ml mleka kokosowego*
  • 100 g ksylitolu*
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo
  • ok. 100 g ciasteczek „Oreo” lub podobnych

Wykonanie

  1. Spód: W misce umieść składniki suche: mąkę migdałową, mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, ksylitol, kakao, proszek do pieczenia, sól i wymieszaj.
  2. W osobnej misce zmiksuj jajka z olejem kokosowym (roztopionym) i ekstraktem waniliowym. Dodaj do nich składniki suche i wymieszaj zawartość obu misek.
  3. Formę Ø22 cm wysmaruj tłuszczem. Masę przelej do formy, piecz w temperaturze 190ºC przez 22-25 minut.
  4. Gdy spód będzie gotowy i lekko przestygnie, odkrój około 0,5 cm ciasta z wierzchu i rozkrusz w dłoniach – przyda się to na kruszonkę.
  5. Masa jaglana: kaszę jaglaną dokładnie opłucz w zimnej wodzie, aby pozbyć się goryczy. Kaszę umieść w garnuszku, zalej mlekiem kokosowym, dodaj ksylitol, ekstrakt waniliowy. Całość gotuj przez około 25 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż kasza napęcznieje, będzie miękka i wchłonie mleko.
  6. Gdy masa będzie gotowa i lekko przestygnie, dodaj do niej sok z cytryny i blenderem zmiksuj na gładki krem. Krem przełóż na przygotowany wcześniej kakaowy spód, wyrównaj z wierzchu i obsyp równomiernie kruszonką.
  7. Na wierzch ciasta możesz dodatkowo wyłożyć ciasteczka Oreo lub podobne. Wstaw do lodówki na około 1-2 godziny, aż krem całkowicie stężeje. Ciasto przechowuj w lodówce.

Uwagi

  • Ksylitol możesz zastąpić np. erytrytolem lub cukrem kokosowym
  • Czarne kakao możesz zastąpić zwykłym, naturalnym kakao – nie wpływa to w ogóle na smak ciasta, czarne kakao pozwala na uzyskanie koloru zbliżonego do oryginalnego Oreo
  • Mleko kokosowe możesz zastąpić dowolnym, innym rodzajem mleka

Makroskładniki na 100g

Kalorie: 280,1 kcal
Węglowodany: 25,4g
Białko: 5,0g
Tłuszcz: 18,5g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: