
To ciacho to najlepszy dowód na to, że można osiągnąć bajeczny efekt - wizualny, no i oczywiście smakowy! - korzystając z prostych i naturalnych składników, które znajdziecie praktycznie w każdym sklepie :)
A generalnie dzisiejszy przepis to mała wariacja na temat sernika na zimno i deseru panna cotta, na kruchym spodzie, i o zakręconym fioletowym kolorze! A ten kolor to zasługa owoców - miksu słodkich borówek z odrobiną kwaskowatych jagód - i od razu uprzedzam wątpliwości - nawet, gdy nie ma sezonu na któryś z tych owoców - śmiało sięgaj po mrożone - będzie równie smacznie!
Składniki
Spód:
- 110 g daktyli
- 80 g wiórków kokosowych
- 20 ml oleju kokosowego
Warstwa kokosowa:
- 400 ml mleczka kokosowego
- 80 g erytrytolu*
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki żelatyny
- 20 ml zimnej wody
Warstwa fioletowa:
- 130 g borówek (mrożone lub świeże)
- 50 g jagód (mrożone lub świeże)
- 100 ml wody
- 60 g erytrytolu*
- 250 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki żelatyny
- 20 ml zimnej wody
Wykonanie
- Spód: daktyle zalej gorącą wodą i zostaw do namoczenia na 20-30 minut. Po tym czasie odsącz z nadmiaru wody. Daktyle zblenduj z wiórkami kokosowymi i roztopionym olejem kokosowym.
- Przełóż masę na spód foremki 16x18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki.
- Warstwa kokosowa: żelatynę zalej zimną wodą, wymieszaj i odstaw na około 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie rozpuść żelatynę, np. w kąpieli wodnej.
- W międzyczasie, w garnuszku umieść mleczko kokosowe z erytrytolem i podgrzewaj na niewielkim ogniu aż do rozpuszczenia erytrytolu i uzyskania jednorodnej płynnej masy. Odstaw na kilka minut do przestygniecia.
- Do mleka dodaj sok z cytryny, roztopioną żelatynę i dokładnie zmiksuj.
- Odstaw na bok, a gdy masa zacznie nieco tężeć, przelej ją do foremki.
- Warstwa fioletowa: żelatynę zalej zimną wodą, wymieszaj i odstaw na około 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie rozpuść żelatynę, np. w kąpieli wodnej.
- W garnuszku umieść borówki, jagody, wodę, erytrytol - całość podgrzewaj i doprowadź do wrzenia. Pozostaw gotującą się masę na niewielkim ogniu na kilka minut.
- Owoce zblenduj na puree, a następnie przetrzyj je przez sitko.
- Do soku z owoców dodaj mleczko kokosowe, roztopioną żelatynę i całość zmiksuj lub zblenduj. Odstaw do przestygnięcia - a gdy masa owocowa zacznie gęstnieć i warstwa kokosowa stężeje, możesz przelać masę owocową do foremki.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby całość dobrze stężała.
Uwagi
Erytrytol możesz zastąpić dowolnym słodzikiem, polecam np. ksylitol.
Makroskładniki na 100g
Wypróbowałeś już któryś przepis?
Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko
Może Ci zasmakować…
Skomentuj

CZEŚĆ!
Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!