Skip to content
Sernik Panna Cotta na zimno
Sernik Panna Cotta na zimno

To ciacho to najlepszy dowód na to, że można osiągnąć bajeczny efekt - wizualny, no i oczywiście smakowy! - korzystając z prostych i naturalnych składników, które znajdziecie praktycznie w każdym sklepie :)

A generalnie dzisiejszy przepis to mała wariacja na temat sernika na zimno i deseru panna cotta, na kruchym spodzie, i o zakręconym fioletowym kolorze! A ten kolor to zasługa owoców - miksu słodkich borówek z odrobiną kwaskowatych jagód - i od razu uprzedzam wątpliwości - nawet, gdy nie ma sezonu na któryś z tych owoców - śmiało sięgaj po mrożone - będzie równie smacznie!

Sernik Panna Cotta na zimno
Czas przygotowania:
Ilość porcji: 9

Składniki

Spód:

  • 110 g daktyli
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 20 ml oleju kokosowego

Warstwa kokosowa:

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 80 g erytrytolu*
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki żelatyny
  • 20 ml zimnej wody

Warstwa fioletowa:

  • 130 g borówek (mrożone lub świeże)
  • 50 g jagód (mrożone lub świeże)
  • 100 ml wody
  • 60 g erytrytolu*
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 20 ml zimnej wody

Wykonanie

  1. Spód: daktyle zalej gorącą wodą i zostaw do namoczenia na 20-30 minut. Po tym czasie odsącz z nadmiaru wody. Daktyle zblenduj z wiórkami kokosowymi i roztopionym olejem kokosowym.
  2. Przełóż masę na spód foremki 16x18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki.
  3. Warstwa kokosowa: żelatynę zalej zimną wodą, wymieszaj i odstaw na około 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie rozpuść żelatynę, np. w kąpieli wodnej.
  4. W międzyczasie, w garnuszku umieść mleczko kokosowe z erytrytolem i podgrzewaj na niewielkim ogniu aż do rozpuszczenia erytrytolu i uzyskania jednorodnej płynnej masy. Odstaw na kilka minut do przestygniecia.
  5. Do mleka dodaj sok z cytryny, roztopioną żelatynę i dokładnie zmiksuj.
  6. Odstaw na bok, a gdy masa zacznie nieco tężeć, przelej ją do foremki.
  7. Warstwa fioletowa: żelatynę zalej zimną wodą, wymieszaj i odstaw na około 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie rozpuść żelatynę, np. w kąpieli wodnej.
  8. W garnuszku umieść borówki, jagody, wodę, erytrytol - całość podgrzewaj i doprowadź do wrzenia. Pozostaw gotującą się masę na niewielkim ogniu na kilka minut.
  9. Owoce zblenduj na puree, a następnie przetrzyj je przez sitko.
  10. Do soku z owoców dodaj mleczko kokosowe, roztopioną żelatynę i całość zmiksuj lub zblenduj. Odstaw do przestygnięcia - a gdy masa owocowa zacznie gęstnieć i warstwa kokosowa stężeje, możesz przelać masę owocową do foremki.
  11. Wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby całość dobrze stężała.

Uwagi

Erytrytol możesz zastąpić dowolnym słodzikiem, polecam np. ksylitol.

Makroskładniki na 100g

Kalorie: 188,1 kcal
Węglowodany: 25,3g
Białko: 1,6g
Tłuszcz: 15,8g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: