Skip to content
Sernik Ptasie Mleczko
Sernik Ptasie Mleczko

Co powiecie na lekki jak chmurka fit sernik ptasie mleczko na zimno? Niesamowicie delikatny w konsystencji, wprost rozpływa się w ustach :) W dodatku jest to sernik bez pieczenia i aż w trzech uzupełniających się wariantach smakowych:

  • mega kakaowego dla czekoladoholików
  • dla orzeźwienia nieco egzotyki w postaci soczystego mango
  • i wreszcie wanilia dla podkręcenia smaku całości.

Który ze smaków najbardziej podbije Twoje kubki smakowe?

Sernik Ptasie Mleczko
Czas przygotowania: 60 minut + kilka godzin schładzania
Ilość porcji: 8-10

Składniki

Spód:

  • 120 g daktyli
  • 80 g mąki kokosowej*
  • 20 ml oleju kokosowego

Warstwa kakaowa:

  • 165 ml mleczka kokosowego*
  • 85 g mascarpone bez laktozy
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 15 ml zimnej wody
  • 30 g erytrytolu
  • 1,5 łyżki kakao

Warstwa mango:

  • 165 ml mleczka kokosowego*
  • 85 g mascarpone bez laktozy
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 15 ml zimnej wody
  • 30 g erytrytolu
  • 80 g mango
  • 0,5 łyżeczki kurkumy

Warstwa waniliowa:

  • 165 ml mleczka kokosowego*
  • 85 g mascarpone bez laktozy
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 15 ml zimnej wody
  • 30 g erytrytolu
  • 30 g odżywki białkowej o smaku waniliowym

Wykonanie

  1. Spód: Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 20-30 minut do napęcznienia. Po tym czasie odsącz je z wody. Dodaj do nich roztopiony olej kokosowy, mąkę kokosową i zmiksuj na jednolitą masę.
  2. Gotową masę przełóż na spód foremki ∅18 cm, wyłożonej na spodzie i po bokach papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki. 
  3. Warstwa kakaowa: Żelatynę zalej zimną wodą, wymieszaj i odstaw na około 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej.
  4. Wymieszaj serek mascarpone, mleczko kokosowe i erytrytol razem. Następnie dodaj do nich rozpuszczoną żelatynę, kakao i dokładnie zmiksuj całość. Gotową masę kakaową przelej na przygotowany wcześniej spód i wstaw do lodówki na 30-40 minut aż stężeje.
  5. Warstwa mango: Żelatynę zalej zimną wodą, wymieszaj i odstaw na około 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej.
  6. Mango zmiksuj na gładki mus.
  7. Wymieszaj serek mascarpone, mleczko kokosowe i erytrytol razem. Następnie dodaj do nich rozpuszczoną żelatynę, mango, kurkumę i dokładnie zmiksuj całość. Masę mango przelej na warstwę kakaową i wstaw do lodówki na 30-40 minut aż stężeje.
  8. Warstwa waniliowa: Żelatynę zalej zimną wodą, wymieszaj i odstaw na około 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej.
  9. Wymieszaj serek mascarpone, mleczko kokosowe i erytrytol razem. Następnie dodaj do nich rozpuszczoną żelatynę, odżywkę białkową i dokładnie zmiksuj całość. Masę waniliową przelej na warstwę mango i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aż całe ciasto dobrze stężeje.
  10. Przechowuj w lodówce.

Uwagi

  • Zamiast mąki kokosowej możesz użyć wiórków kokosowych.
  • Używam stałej jak i płynnej części z mleczka kokosowego z puszki.

Makroskładniki na 100g

Kalorie: 272,3 kcal
Węglowodany: 17,3g
Białko: 5,0g
Tłuszcz: 21,5g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: