Skip to content
Sernik z truskawkową pianką
Sernik z truskawkową pianką

Sezon na truskawki w pełni, więc nie zaskoczę Was chyba przepisem na sernik na zimno z truskawkową pianką! Jest to ciacho bez pieczenia, składające się z trzech warstw: kruchego spodu bez pieczenia, sernika waniliowego oraz owocowej pianki z truskawkami.

Do przygotowania sernika wykorzystałam mascarpone (u mnie bez laktozy) i mleczko kokosowe, dzięki czemu konsystencja ciasta jest delikatna i kremowa.

Propozycja w sam raz na ciepłe i słoneczne dni!

 

Sernik z truskawkową pianką
Czas przygotowania:
Ilość porcji: 8-10

Składniki

Spód:

  • 120 g daktyli
  • 80 g mąki kokosowej*
  • 20 ml oleju kokosowego

Warstwa waniliowa:

  • 250 g mleczka kokosowego
  • 200 g mascarpone
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 20 ml wody
  • 50 g erytrytolu*
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Warstwa truskawkowa:

  • 100 g mleczka kokosowego
  • 50 g mascarpone
  • 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 40 g erytrytolu*
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 20 ml wody

Wykonanie

  1. Spód: Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 20-30 minut do napęcznienia. Po tym czasie odsącz je z wody. Dodaj do nich roztopiony olej kokosowy, mąkę kokosową i zmiksuj na jednolitą masę.
  2. Gotową masę przełóż na spód foremki ∅18 cm, wyłożonej na spodzie i po bokach papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki. 
  3. Warstwa waniliowa: Żelatynę zalej zimną wodą, wymieszaj i odstaw na około 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej.
  4. Serek mascarpone, mleczko kokosowe, erytrytol i ekstrakt waniliowy zmiksuj razem. Następnie dodaj do nich rozpuszczoną żelatynę i dokładnie zmiksuj całość. Gotową masę waniliową przelej na przygotowany wcześniej spód i wstaw do lodówki na 30-40 minut aż nieco stężeje.
  5. Warstwa truskawkowa: Żelatynę zalej zimną wodą, wymieszaj i odstaw na około 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej.
  6. Do truskawek dodaj sok z cytryny oraz erytrytol i zblenduj całość na gładki mus.
  7. Do truskawkowego musu dodaj serek mascarpone, mleczko kokosowe, rozpuszczoną żelatynę i zmiksuj całość dokładnie. Gotową masę truskawkową przelej na warstwę waniliową i wstaw do lodówki na kilka godzin, aż całe ciasto dobrze stężeje.
  8. Na wierzch stężałego ciasta wyłóż pokrojone w połówki truskawki. Ciasto przechowuj w lodówce.

Uwagi

  • Mąkę kokosową możesz zastąpić wiórkami kokosowymi.
  • Zamiast erytrytolu możesz użyć np. ksylitolu lub innego sypkiego słodzidła.

Makroskładniki na 100g

Kalorie: 207,5 kcal
Węglowodany: 22,4g
Białko: 2,6g
Tłuszcz: 16,0g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: