Skip to content
Świąteczna babka z choinką
Świąteczna babka z choinką

Jeśli nadal szukasz słodkich inspiracji na świąteczny stół, to przygotowałam dla Ciebie coś wyjątkowego - świąteczne ciasto z niespodzianką, czyli zieloną choinką w przekroju ciasta. To ciasto to klasyczna babka w wersji bez glutenu, ze słodkimi szpinakowymi  choinkami.

I, mimo że wygląda na skomplikowane, tak naprawdę jest całkiem proste do zrobienia, a w trakcie przygotowania będziesz mieć spooooro zabawy - więc śmiało możesz je zrobić razem z dziećmi!

Gorąco polecam Ci obejrzeć film na YouTube (wrzucony niżej), w którym możesz obejrzeć jak przygotować to ciasto krok po kroku - a przekonasz się, jakie to łatwe!

Świąteczna babka z choinką
Czas przygotowania:
Ilość porcji: 12-15

Składniki

Zielone choinki:

  • 50 g oleju kokosowego
  • 180 ml mleczka kokosowego stałego
  • 150 g szpinaku (mrożony lub świeży)
  • 3 jajka
  • 90 g erytrytolu*
  • 165 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki migdałowej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Ciasto cytrynowe:

  • 270 g mąki ryżowej
  • 140 g mąki ziemniaczanej
  • 160 g erytrytolu*
  • 150 ml wody gazowanej
  • 100 ml oleju kokosowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 ml soku z cytryny

Polewa kokosowa:

  • 100 g białej czekolady bez cukru
  • 50 ml mleczka kokosowego stałego
  • 20 g oleju kokosowego

Wykonanie

  1. Zielone choinki: w blenderze zmiksuj razem roztopiony olej kokosowy, stałą część mleczka kokosowego i szpinak. Następnie dodaj jajka, erytrytol, ekstrakt waniliowy, i ponownie miksuj do połączenia i całkowitego rozdrobnienia szpinaku.
  2. Na koniec dodaj do masy składniki suche: mąkę ryżową, mąkę migdałową, mąkę ziemniaczaną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników.
  3. Masę przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (odpowiednio mogą to być 3 blaszki po Ø18 cm lub 2 blaszki po Ø22 cm lub 1 blaszka 25x30 cm lub inne podobnej wielkości). Ciasto piecz przez 23-25 minut w temp. 170°C.
  4. Gdy po upieczeniu ciasto ostygnie, wykrój za pomocą foremki choinki o wysokości ok. 5 cm (ważne: choinki powinny na wysokość mieścić się w formie na babkę!). Wycięte choinki ułóż w formie (11x30 cm, wys. 7 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Ciasto cytrynowe: Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj na gładką masę z erytrytolem i olejem kokosowym. Dodaj mieszankę mąk, ekstrakt waniliowy, wodę i sok z cytryny, a następnie zmiksuj.
  6. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Delikatnie wymieszaj ubite białka z przygotowaną wcześniej masą.
  7. Do formy na ciasto (11×30 cm) wyłożonej choinkami wylej przygotowaną masę (Masa nie musi całkiem zakryć choinek, podczas pieczenia ciasto nieco urośnie).
  8. Piecz w temperaturze 170°C przez około 45-50 minut (do suchego patyczka).
  9. Polewa kokosowa: śmietankę kokosową, masło i białą czekoladę podgrzewaj w kąpieli wodnej aż do roztopienia się wszystkich składników, często mieszając.
  10. Po ostygnięciu polewę rozsmaruj na wierzchu ciasta i umieść w lodówce na 1-2 godziny.

Uwagi

Erytrytol możesz zastąpić np. ksylitolem.

Makroskładniki na 100g

Kalorie: 312,8 kcal
Węglowodany: 40,3g
Białko: 4,9g
Tłuszcz: 17,1g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: