Skip to content
Tarta czekoladowa z piernikową nutą
Tarta czekoladowa z piernikową nutą

Pozostając jeszcze w nieco świątecznym, zimowym klimacie przygotowałam dla Was nowy przepis - tym razem jest to tarta czekoladowa. Po raz kolejny zdecydowałam się na sprawdzony już kruchy spód kokosowo-migdałowy, na którym wylądowała intensywnie czekoladowa masa z piernikową nutą - zarówno smakiem, jak i zapachem przypomina mi pierniczki toruńskie :-) Całość ozdobiłam na końcu biało-zielonymi rozetkami ze słodkiego kremu kokosowego.

Alternatywnie, w tym przepisie, kruche ciasto możecie zastąpić chociażby spodem bez pieczenia, który przygotujecie na bazie orzechów, płatków owsianych i daktyli.

Co do kremu kokosowego, możecie go zabarwić na dowolne kolory - ale pamiętajcie, aby utrzymać to ciasto w zdrowej formie, sięgajcie po te naturalne barwniki (niebawem będę testować barwienie kremów i deserów w różnych kolorach, więc będę Was informować na bieżąco na moim Facebooku i Instagramie).

 

Tarta czekoladowa z piernikową nutą
Czas przygotowania:
Ilość porcji: 10

Składniki

Krem kokosowy:

  • 300 ml śmietanki kokosowej*
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 30 g cukru pudru z ksylitolu*
  • 1 łyżeczka spiruliny lub chlorelli*

Spód:

  • 50 g mąki kokosowej
  • 30 g mąki migdałowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 25 g ksylitolu*
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 30 ml oleju kokosowego (płynnego)

Masa czekoladowa:

  • 240 ml mleka migdałowego
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 70 g ksylitolu
  • 80 g rodzynek
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 50 g posiekanej suszonej moreli
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu, imbiru (lub przyprawy piernikowej)

Wykonanie

  1. Krem kokosowy: bazą kremu jest śmietanka kokosowa (zamiennie możesz użyć stałej, gęstej części z mleczka kokosowego). Do śmietanki kokosowej dodaj cukier puder oraz sok z cytryny i miksuj, aż masa będzie puszysta.
  2. Następnie podziel masę na dwie równe części - jedną część pozostaw białą, a do drugiej dodaj spirulinę i zmiksuj do połączenia. Kremy wstaw do lodówki na czas przygotowania pozostałych elementów ciasta.
  3. Kruche ciasto: wszystkie składniki wymieszaj ze sobą razem, aż do uzyskania jednolitej, plastycznej masy.
  4. Masę przełóż na spód okrągłej foremki ∅23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 12-15 minut.
  5. Odstaw do ostygnięcia.
  6. Masa czekoladowa: mleko podgrzewaj w garnuszku na małym ogniu. Gdy będzie już gorące dodaj do niego połamaną w kostki czekoladę, przyprawy oraz ksylitol i mieszaj do połączenia się składników, a następnie zdejmij z ognia.
  7. Do czekoladowej masy dodaj wiórki kokosowe, rodzynki oraz drobno pokrojone suszone morele - wymieszaj dokładnie i odstaw na 5-10 minut do przestygnięcia.
  8. Przełóż masę na upieczony spód (przed przełożeniem masy boki foremki warto wyłożyć papierem do pieczenia). Wstaw do lodówki na około godzinę, aż masa zgęstnieje.
  9. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciśnij kolejno oba przygotowane wcześniej kremy na zastygniętą już masę czekoladową.
  10. Ciasto wstaw do lodówki na noc.

Uwagi

Śmietankę kokosową możesz zastąpić stałą, gęstą częścią mleczka kokosowego. W tym celu puszkę z mleczkiem wstaw na noc do lodówki.

Ksylitol możesz zastąpić dowolnym sypkim słodzidłem, np. erytrytolem. Aby otrzymać z niego cukier puder, wystarczy, że zmiksujesz go dokładnie w blenderze.

Spirulina zabarwia krem na lekko zielonkawy kolor. Alternatywnie możesz użyć chlorelli lub zielonej herbaty matcha w proszku.

Makroskładniki na 100g

Kalorie: 289,9 kcal
Węglowodany: 27,4g
Białko: 4,3g
Tłuszcz: 19,0g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: