Skip to content
Tiramisu
Tiramisu

Tiramisu to deser, którego nie trzeba chyba nikomu przedstawiać – słodki krem mascarpone, o delikatnej, aksamitnej konsystencji, przełamany nutą kawy i amaretto. Można zajadać się nim bez końca!

Tiramisu jest dosyć proste w przygotowaniu – składa się z warstw kruchych biszkoptów nasączonych mocną kawą i amaretto, przełożonych słodkim kremem, i obficie obsypane kakao. Do przygotowania mojego tiramisu używam biszkoptów bezglutenowych, oraz serka mascarpone bez laktozy, ale oczywiście sprawdzą się też standardowe produkty.

A wiecie co jest najlepsze w tym deserze? Fakt, że wcale nie trzeba odpalać piekarnika!

Tiramisu
Czas przygotowania: 35 minut
Ilość porcji: 8

Składniki

  • ok. 70 g biszkoptów*
  • 250 ml ostudzonej kawy
  • 2 łyżeczki amaretto*
  • 500 g mascarpone*
  • 70 g cukru kokosowego*
  • 70 ml mleka kokosowego
  • 3 żółtka
  • kakao do dekoracji

Wykonanie

  1. Przed przygotowaniem Tiramisu, pamiętaj aby sparzyć jajka – w tym celu umyte jajka zanurz we wrzątku na 10-15 sekund.
  2. Poncz do nasączenia biszkoptów: ostudzoną kawę wymieszaj z amaretto i odstaw na bok. Przyda się na późniejszym etapie do nasączenia biszkoptów.
  3. Krem: Mleko kokosowe przelej do garnuszka, dodaj do niego cukier kokosowy i doprowadź do wrzenia na niewielkim ogniu. Mieszaj od czasu do czasu.
  4. Żółtka jaj ubij w mikserze, stopniowo dodawaj gorący jeszcze syrop powstały z mleka i cukru kokosowego. Następnie partiami dodawaj serek mascarpone, miksując na niewielkich obrotach, do połączenia składników.
  5. Na dnie naczynia (14×20 cm) wyłóż pierwszą warstwę biszkoptów nasączonych kawą z amaretto. Na biszkoptach ułóż równomiernie warstwę kremu mascarpone. Na kremie połóż kolejną warstwę biszkoptów, a na biszkoptach jeszcze jedną warstwę kremu mascarpone.
  6. Deser wstaw do lodówki na kilka godzin.
  7. Po wyjęciu z lodówki wierzch ciasta obsyp kakao.

Uwagi

  • Do przygotowania Tiramisu używam okrągłych kukurydzianych biszkoptów bez cukru
  • W wersji bez alkoholu, likier amaretto możesz zastąpić ekstraktem migdałowym.
  • Cukier kokosowy możesz zastąpić dowolnym słodzikiem sypkim, polecam przede wszystkim erytrytol i ksylitol.
  • Serek mascarpone bez laktozy, ale sprawdzi się też tradycyjny serek mascarpone

Makroskładniki na 100g

Kalorie: 343,5 kcal
Węglowodany: 9,5g
Białko: 4,3g
Tłuszcz: 33,3g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: