Skip to content
Truskawkowy sernik jaglany bez pieczenia
Truskawkowy sernik jaglany bez pieczenia

Czas na sernik, i to nie byle jaki! Bo na dziś przygotowałam dla Was alternatywę dla klasycznego sernika na zimno, czyli wyjątkowy truskawkowy sernik jaglany - w formie delikatnego kremu z ugotowanej kaszy jaglanej i truskawek, na kruchym kokosowym spodzie bez pieczenia :-) Do tego jeszcze wierzch ozdobiony biszkoptami oprószonymi cukrem pudrem z ksylitolu - wygląda i smakuje naprawdę bajecznie!

Ciasto jest lekkie, oczywiście w zdrowej odsłonie - bez glutenu, bez laktozy i bez białego cukru - można zajadać się nim bez wyrzeczeń ;-)

PS. Sam krem truskawkowy (bez dodatku żelatyny) sprawdzi się genialnie jako pyszny, kremowy jaglany budyń - sami sprawdźcie!

Truskawkowy sernik jaglany bez pieczenia
Czas przygotowania:
Ilość porcji: 8-10

Składniki

Spód: 

  • 60 g płatków jaglanych
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 40 g daktyli (moczonych 30 minut w ciepłej wodzie)
  • 20 ml oleju kokosowego płynnego
  • szczypta soli

Krem truskawkowy:

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wody
  • 350 g truskawek świeżych lub mrożonych*
  • 100 g cukru pudru z ksylitolu
  • 150 ml śmietanki kokosowej*

Dodatkowo:

  • 60 g biszkoptów bezglutenowych
  • cukier puder z ksylitolu

Wykonanie

  1. Spód: wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj (masa powinna dać formować się w dłoniach).
  2. Gotową masę przełóż do okrągłej formy Ø18 cm wyłożonej na spodzie i po bokach papierem do pieczenia, i wyrównaj. Odstaw na bok.
  3. Krem truskawkowy: Kaszę jaglaną wypłucz pod bieżącą wodą i odcedź.
  4. Następnie w garnku zagotuj wodę, dodaj do niej kaszę, sól i gotuj około 15-20 minut, do miękkości. Odstaw do przestygnięcia.
  5. W międzyczasie, do żelatyny dodaj wodę, wymieszaj i odstaw do napęcznienia na około 10 minut. Po tym czasie podgrzej żelatynę w kąpieli wodnej aż do jej rozpuszczenia.
  6. Do blendera wrzuć jeszcze ciepłą kaszę, truskawki, cukier puder, śmietankę kokosową i miksuj, aż masa będzie jednolita i gładka.
  7. Następnie dodaj do kremu rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz zmiksuj.
  8. Gotowy krem przelej na spód i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aż masa całkiem stężeje.
  9. Ciasto udekoruj na wierzchu biszkoptami i obsyp cukrem pudrem z ksylitolu. Przechowuj w lodówce.

Uwagi

*Lub stałej części z mleczka kokosowego z puszki

*Mrożone truskawki wcześniej należy rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.

Makroskładniki na 100g

Kalorie: 215,0 kcal
Węglowodany: 32,2g
Białko: 3,4g
Tłuszcz: 9,0g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: