Skip to content
Waniliowy sernik mascarpone (bez pieczenia)
Waniliowy sernik mascarpone (bez pieczenia)

Waniliowy sernik mascarpone bez pieczenia to moja kolejna propozycja na pyszne i zdrowe ciacho, które smakuje dokładnie tak jak klasyczny sernik na zimno. Słodki, kremowy, z dodatkiem białej czekolady i nutą wanilii smakuje naprawdę obłędnie :)

Ten przepis to kolejny dowód na to, że zdrowe ciasta i desery mogą smaczne, nie ustępując tradycyjnym słodyczom :) A z własnego doświadczenia mogę dodać, że to ciacho zaspokoi kubki smakowe nawet tych najbardziej wymagających łasuchów ;)

Sernik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, no i nie wymaga pieczenia! Choć sprawdzi się nie tylko w upalne dni ;)

No to co? Zaczynamy z przepisem!

 

Waniliowy sernik mascarpone (bez pieczenia)
Czas przygotowania:
Ilość porcji: 8-10

Składniki

Spód: 

  • 120 g płatków jaglanych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 100 g płatków migdałowych
  • 10 g kakao
  • 100 g dżemu lub konfitury truskawkowej

Sernik:

  • 250 g mascarpone bez laktozy
  • 200 g stałej części z mleczka kokosowego*
  • 60 g białej czekolady (bez cukru)*
  • 40 g odżywki białkowej o smaku waniliowym*
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 30 ml zimnej wody

Wykonanie

  1. Spód: Płatki jaglane, wiórki kokosowe, płatki migdałów i kakao zmiksuj razem w blenderze. Następnie dodaj konfiturę i zmiksuj do uzyskania plastycznej masy.
  2. Gotową masę wyłóż na spód i boki okrągłej formy (Ø18 cm).
  3. Sernik: Żelatynę zalej zimną wodą, wymieszaj i odstaw na około 10 minut do napęcznienia.
  4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  5. W międzyczasie wymieszaj serek mascarpone, mleczko kokosowe i odżywkę białkową razem.
  6. Żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej.
  7. Gdy żelatyna i czekolada będą rozpuszczone, dodaj je do masy z mascarpone i dokładnie zmiksuj całość. Gotową masę przelej na przygotowany wcześniej spód i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
  8. Sernik udekoruj świeżymi owocami.

Uwagi

  • W przepisie wykorzystaj stałą część z mleczka kokosowego w puszce. W tym celu, wcześniej należy dobrze schłodzić mleczko w lodówce.
  • Odżywka białkowa nadaje zarówno waniliowego smaku jak i słodyczy całej masie. Zamiast odżywki białkowej możesz dodać mleka kokosowego w proszku i ksylitolu lub erytrytolu.
  • Możesz wykorzystać białą czekoladę słodzoną erytrytolem lub zastąpić ją olejem kokosowym i dodać odrobinę słodzika.

Makroskładniki na 100g

Kalorie: 355,1 kcal
Węglowodany: 28,1g
Białko: 10,5g
Tłuszcz: 25,7g

Wypróbowałeś już któryś przepis?

Jeśli tak – podziel się z nami zdjęciem – oznacz je na Instagramie @naturalnieslodko i otaguj #naturalnieslodko

Może Ci zasmakować…

Skomentuj

Naturalnie_Slodko_Sidebar_1

CZEŚĆ!

Tu Martyna – pasjonatka zdrowego stylu życia, zakręcona na punkcie pieczenia słodkości. W swoich przepisach pokazuję, że zdrowe i fit desery mogą być naprawdę smaczne i proste do zrobienia.
Moje motto? Słodko i zdrowo mogą iść ze sobą w parze!

- BĄDŹMY W KONTAKCIE -

NIE PRZEGAP NOWYCH PRZEPISÓW

Zapisz się na newsletter, a dam Ci znać o nowościach:

Na co masz ochotę?

Więcej przepisów na kanale: